Посета представника Јединице за подршку имплементацији Конвенције о ПП минама

У периоду од 30-31. јануара 2024. године, представник Јединице за подршку имплементацији Конвенције о забрани противпешадијских мина (Отавска конвенција) посетио је Центар за разминирање у вези са процесом подношења захтева Републике Србије за продужење рока за испуњавање обавеза по овој конвенцији.

Представник ISU имао је прилику да се упозна са тренутном ситуацијом у Србији у вези са спровођењем њених обавеза из члана 5. Конвенције, као и о изазовима и потреби за подршком.

Обишао је и Тренинг центар у Великој Моштаници – некадашњи војни комплекс „Велика Моштаница“, који се налазио у Мастер плану Војске Србије, а који је Закључком Владе, Министарство одбране уступило на коришћење Центру за разминирање, у коме је било у току одржавање међународне ЕОД обуке ниво 1/2.

Овим путем захваљујемо ISU на посети Србији и давању експертских савета и подршке Центру за разминирање у вези са процесом захтева за продужење рока и подизању свести код међународне заједнице о проблему у вези са минама у Републици Србији.

You may also like...