Учешће Центра на састанку Одбора за Средњи исток Интернационалне асоцијације професионалних ронилаца у Фуџејри

Центар за разминирање Републике Србије позван је да, као члан Интернационалне асоцијације професионалних ронилаца (у даљем тексту: Association of Diving Contractors International – ADCI), учествује на састанку чланова Одбора за Средњи исток горепоменуте асоцијације, који је одржан 22. фебруара 2024. године у Фуџејри (Уједињени Арапски Емирати).

На састанку чланова Одбора за Средњи исток говорило се о изазовима и очекивањима у избору извођача ронилачких радова за услуге одржавања подводних система, безбедности роњења, подводног разминирања, утицаја на животну средину као и о значају роњења уз употребу оригиналних производа и куповини опреме од ауторизованих дистрибутера.

Директор Центра за разминирање Републике Србије, Бојан Гламочлија, имао је излагање на тему „Подводно разминирање у Републици Србији – резултати, изазови и планови“, упознавши учеснике скупа са искуством Центра у извиђању, пројектовању, контроли квалитета и управљању пројектима за разминирање на копну и у води – чишћење експлозивних остатака рата у Србији.

Б.Гламочлија указао је да, имајући у виду интеракцију противминског деловања и инфраструктурног развоја у контексту актуелнe експанзијe грађевинарства и потребе за стварањем услова за безбедно извођење инфраструктурних пројеката, како на копну, тако и у води, који су предуслов за будуће инвестиције у Републици Србији, неопходно је унапредити и оснажити капацитете Републике Србије у области подводног разминирања.

Директору Центра је у знак захвалности додељена књига „Working Underwater: The Story of the Commercial Diving Industry“ by Mike Cox.

Овакви састанци пружају одличну платформу за стручњаке из ове области, чланове Интернационалне асоцијације професионалних ронилаца и заинтересоване стране које желе да се повежу и дају допринос развоју сектора подводног роњења уз најновије информације о достигнућима, са приказима нових пројеката и резултата у индустрији роњења у подводном разминирању.

У оквиру посете, одржани су радни састанци са представницима Луке Фуџејре и Луке Дубаи, заинтересованим странама за извођење обука као и са произвођачима опреме за роњење „SmartDives“, представницима нафтних компанија и осталим.

Подсећамо, у месецу новембру протекле године, у циљу унапређења и оснаживања капацитета Републике Србије у области подводног разминирања Центар за разминирање је, у својству придруженог члана, постао део ADCI заједнице која промовише највиши могући ниво безбедности у пракси комерцијалног роњења и подводних операција, као и одговарајуће и адекватне обуке кадрова.

You may also like...