Завршетак радова на Пројекту „Аеродром Поникве – 6“

У понедељак 29. априла 2024.године, обављенa je завршна контрола квалитета очишћене површине на Пројекту за разминирање-чишћење касетне муниције са локације „Аеродром Поникве – 6“, површине 152.600 м2, општина Ужице.

Том приликом нису утврђене критичне грешке одређене овим пројектом, те су се стекли услови за завршетак радова на терену.

Средства за реализацију наведеног пројекта обезбеђена су из буџета Републике Србије, која су, преко Међународне фондације за јачање безбедности људи (ITF Enhancing Human Security), увећана донацијама Владе САД и Владе Републике Кореје.

Радове је изводила НВО ,,STOP mines”, Пале, Република Српска – БиХ, подизвођач је био НВО ,,IN Demining”, Пале, Република Српска – БиХ, док је мониторска организација, која је ангажована од стране донатора и ИТФ-а, било предузеће ,,Експлоринг” д.о.о., Мостар, БиХ.

Током реализације пројекта, пронађена су и безбедно уништена следећа средства: 11 комада касетних бомбица МК 1, 20 комада граната 20mm, зрно гранате 20mm, 2 комада ИЦ мамаца и 1 упаљач 40mm.

Пројекти разминирања аеродрома нису само питања сигурности, већ и кључни корак за развој инфраструктуре и економије у нашем региону.

Реализацијом овог пројекта отклонила се опасност коју је касетна муниција представљала за локално становништво и животну средину.

Истовремено, реализацијом овог и осталих пројеката допринеће се стварању могућности за сигуран промет летења, као и за подстицање туризма и економског напретка у Републици Србији.

You may also like...