Одржан Европски семинар о експлозивним убојним средствима у Београду

У Београду је данас завршен тродневни Европски семинар о експлозивним убојним средствима, у организацији “Intelligence – Sec”, британске компаније специјализоване за организовање конференција из безбедоносне индустрије и Центра за разминирање Републике Србије.

Учесници су имали прилику да чују предавања бројних стручњака из целе Европе, Блиског Истока и Северне Америке из области противминског деловања са циљем размене најновијих сазнања и пракси.

Посебан фокус био је на текућим пројектима које у региону спроводе центри за разминирање, примени најновијих технологија и метода које се користе за помоћ операцијама уклањања експлозивних убојних средстава и импровизованих експлозивних средстава како на копненим, тако и у воденим површинама.

Проблем великих авио бомби у Републици Србији, представио је представник Сектора за ванредне ситуације МУП-а, док је о различитим експлозивима за муницију говорио представник Војно-техничког инстутута.

Директор Центра за разминирање Бојан Гламочлија у свом обраћању говорио је о раду Центра, реализованим пројектима и пројектима у току реализације, као и о плановима за наредни период.

Истакао је да, у Србији, проблем мина и експлозивних остатака у Србији, постоји у две опшине – Бујановац и Ужице и нагласио да је доста тога до сада очишћено од мина и касетне муниције (општине: Рашка-Копаоник, Сјеница, Тутин, Краљево, Чачак, Гаџин Хан, Сопот, Шид, Прешево и град Ниш).

Директор Гламочлија је додао да постоји низ пројеката на којима се ради јер све већи број комплексних инфраструктурних пројеката, као што су изградња путева, фабрика, мостова итд, захтева да локације буду очишћене и безбедне од експлозивних остатака рата.

Семинар је завршен демонстрацијом вежби на полигону Иновационо-едукативног парка Центра за разминирање као и приказом опреме, са изгледним очекивањима за будућу сарадњу и унапређење безбедносних стандарда у региону и шире.

Директор Центра за разминирање Бојан Гламочлија истакао је значај оваквих догађаја у унапређењу безбедности и заштите грађана широм Европе, наглашавајући важност континуиране едукације и међународне сарадње у сегменту противминског деловања.

 

You may also like...