Свечаност поводом oтварања Иновационо-едукативног парка

Потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић, у присуству министра унутрашњих послова Братислава Гашића, отворио је 09.фебруара 2024. године Иновационо-едукативни парк из области противминског деловања.

Иновационо-едукативни парк је некадашњи војни комплекс „Велика Моштаница“, који обухвата 16 објеката на површини од 3 хектара, који је Министарство одбране Закључком Владе предало на коришћење Центру за разминирање, јула 2023. године.

Уз подршку Министарства финансија и обезбеђењем буџетских средстава, као и донација, започета је реконструкција  наставних кабинета, просторија и полигона, који ће, између осталог, бити коришћени за организовање и спровођење обука  из области противминске делатности у складу са међународним стандардима.

На свечаности која се одржала у комплексу у Великој Моштаници, директор Центра за разминирање Бојан Гламочлија уручио је министру одбране Милошу Вучевићу плакету захвалнице зa унапређење противминског деловања у Републици Србији и несебичну подршку и помоћ у раду и развоју Центра.

Овом приликом на полигону и терену за обуку организован је приказ опреме и деминерских средстава са домаћим компанијама које се баве разминирањем („Millennium Team“ д.о.о., „ПМЦ Инжењеринг“ д.о.о., „Aqua Mont Service“ д.о.о., Удружење за борбу против мина „Стоп минама“, НВО „IN Demining“) .

Међу званицама су били представници Министарства одбране, Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, амбасада САД и Републике Кореје, ITF Meђународне фондације за јачање безбедности људи и других заинтересованих страна које су у претходном периоду подржале напоре Р. Србије у области хуманитарног разминирања и противминског деловања.

Оснивање Иновационо-едукативног парка омогући ће Центру за разминирање да, у сарадњи са релевантним иниституцијама Републике Србије, преданим радом и посвећеношћу настави са унапређењем активности противминског деловања на територији наше земље и шире, а самим тим и допринети јачању угледа и мирнодопске позиције наше земље у свету.

https://www.mod.gov.rs/cir/20938/ministar-vucevic-otvorio-centar-za-obuku-i-testiranje-u-centru-za-razminiranje-u-velikoj-mostanici20938

You may also like...