Спровођење обуке за уклањање експлозивних средстава ЕОД ниво 3 у сарадњи Центра за разминирање и „DRAKON Group“

Компанија „ДРАКОН“ реализује обуке из области противминског деловања са фокусом на обуке уклањања експлозивних средстава (ЕОД) и обуке уклањања импровизованих експлозивних направа (ИЕДД).

Текућа сарадња између Центра за разминирање Републике Србије и компаније “DRAKON Group” са седиштем у Уједињеном Краљевству, омогућила је реализацију ИМАС ЕOД обуке нивоа 3, за уклањање експлозивних средстава, у периоду од 08. априла до 03. маја 2024.године.

Теоријска и практична настава се одржава у Иновационо-едукативном парку Центра за разминирање у Великој Моштаници, са полигоном и тереном за обуку.

Међу учесницима су полазници из Етиопије, Француске, Јордана и Јужног Судана.

По завршетку обуке, успешни полазници ће добити међународно признат сертификат и биће квалификовани као оператери ИМАС ЕОД 3.

У месецу септембру 2023. године, завршена је двонедељна ИМАС ЕOД обука нивоа 3+, напредног курса теорије експлозива, коју су, по први пут, заједнички организовали Центар за разминирање и компанија “DRAKON Group”, док је друга обука ИМАС ЕOД обука нивоа 1&2 реализована почетком 2024.године.

Центар и “DRAKON Group” су потписали Меморандум о разумевању о сарадњи и ово је трећа заједнички организована обука која се спроводи као резултат овог званично ратификованог споразума. Обука коју изводи DRAKON је међународно призната и спроводи се уз стриктно поштовање ИМАС протокола за тестирање и евалуацију (Т&ЕPs). Целокупну обуку изводе инструктори са оперативним искуством у противминској делатности, који предају у складу са ИСО стандардима и програмима за учење одраслих.

You may also like...