Спровођење ИМАС обуке ЕОД ниво 3+ у сарадњи Центра за разминирање и “DRAKON GROUP”

Текућа сарадња између Центра за разминирање Р Србије и компаније “DRAKON Group” са седиштем у Уједињеном Краљевству, омогућила је реализацију ИМАС ЕOД обуке нивоа 3+, напредног курса теорије експлозива, у периоду од 18. до 29. септембра 2023.

Центар и “DRAKON Group” су потписали Меморандум о разумевању о сарадњи и ово је првa заједнички организована обука која се спроводи као резултат овог званично ратификованог споразума. Обука коју изводи DRAKON је међународно призната и спроводи се уз стриктно поштовање ИМАС протокола за тестирање и евалуацију (Т&ЕPs). Целокупну обуку изводе инструктори са оперативним искуством у противминској делатности, који предају у складу са ИСО стандардима и програмима за учење одраслих.

Теоријска и практична настава се одржава у наставним просторијама са полигоном и тереном за обуку пиротехничара, у оквиру Центра за разминирање, у Гроцкој.

Међу учесницима су полазници из Колумбије, УК, Француске, Непала, Србије и Јужног Судана, који представљају организације УНМАС, ТДИ, ФСД и Г4С. По завршетку обуке, успешни полазници ће добити међународно признат сертификат и биће квалификовани као оператери ИМАС ЕОД 3+ (Напредна теорија експлозива).

У наредном периоду планиранe су ИМАС ЕОД и ИЕДД обуке, а учешће је отворено за заинтересоване полазнике из целог света, узимајући у обзир, између осталог, повољан визни режим који примењује Република Србија.

Организовањем међународно признатих обука доприноси се промоцији нашег Центра у међународној заједници и унапређују и јачају капацитети Републике Србије у области хуманитарног разминирања и противминског деловања.

You may also like...