Представници Центра за разминирање на Трећој међународној конференцији о противминском деловању у Азербејџану

У организацији Владе Републике Азербејџан и Програма Уједињених нација за развој (UNDP) у Азербејџану је у периоду од 30. до 31.маја одржана Трећа међународна конференција о противминском деловању на тему “Ублажавање утицаја мина на животну средину: мобилизација ресурса за безбедну и зелену будућност”, која је окупила представнике из више земаља, укључујући и делегацију Центра за разминирање.

Конференција је била прилика за размену најновијих сазнања и искустава у области разминирања, те за унапређење глобалних напора у решавању проблема мина и експлозивних остатака рата.

Главне теме дискусија обухватиле су глобалне императиве за ублажавање утицаја на животну средину, изградњу државних капацитета за одрживи процес обнављања животне средине, мобилизација ресурса за безбедну еколошку будућност и инклузивну трансформацију путем противминског деловања, политику интеграција и пропагирања еколошки одрживог развоја.

Посебан нагласак стављен је и на заштиту животне средине током процеса разминирања, истичући важност очувања природних ресурса и спречавања дугорочних еколошких последица.

Директор Азербејџанске националне агенције за противминско деловање (АNАМА) Вугар Сулејманов Ахадоглу је указао да је Азербејџан усвојио 18 националних циљева одрживог развоја, између осталих и циљ који се односи на активности противминског деловања, на тај начин је препознат значај ове области која се прожима са многим сферама друштва.

Програм Уједињених нација за развој (UNDP) је активан у око 70 држава и територија, помажући да се искорени сиромаштво, смање неједнакости и искључивост, да се изгради отпорност како би државе могле да остварују одрживи напредак. Такође, имају велику улогу у помагању држава да одрже циљеве одрживог развоја.

Ова конференција има за циљ подизање свести о вишеструком утицају мина на животну средину и прикупљања колективне подршке за прилагођавање мера за ублажавање њиховог утицаја и као таква претходи Конференцији УН 2024. о климатским променама (UNFCCC COP29), која ће такође бити одржана у Азербејџану у новембру 2024. године.

You may also like...