Кадети Војне академије у посети Иновационо-едукативном парку Центра за разминирање

На задовољство обостране сарадње, кадети Војне академије су у уторак, 02.априла 2024.године, посетили Иновационо-едукативни парк Центра за разминирање у Великој Моштаници.

Директор Центра за разминирање Бојан Гламочлија пожелео је добродошлицу гостима међу којима је било више од 90 кадета.

Кадети су, заједно са својим професорима и старешинама, имали прилику да се кроз три радне тачке упознају са радом Центра за разминирање.

Након обиласка просторија, упознали су се са надлежностима Центра, међународним стандардима о разминирању и законским оквирима за противминску делатност, међународним конвенцијама и медицинским сагледавањем повређених од ЕОР.

Затим су се на полигону упознали са приказом радилишта, техника и процедура чишћења бојног поља, као и приказом техника и процедура разминирања и начином рада деминера у радним стазама.

Трећа и завршна тачка данашње посете за кадете, било је упознавање и принцип рада детектора MAGNEX 120LW, које су процедуре и технике снимања терена до 6 метара дубине и начин функционисања обраде података.

Овој посети претходило је заједничко предавање на Војној академији, представника Центра за разминирање и професора Академије техничко-васпитачких струковних студија из Ниша, са којом Центар изузетно сарађује по питању иновација у противминској делатности у Републици Србији.

Изразивши задовољство због сусрета и прилике да кадети у том броју посете Иновационо-едукативни парк, директор Бојан Гламочлија нагласио је да овај вид сарадње треба наставити и у будућности.

Иновационо-едукативни парк основан у некадашњем војном комплексу у Великој Моштаници, добио је нови значај и намену која је од велике важности за развој и примену иновација у противминској делатности као и спровођења стручног усавршавања у складу са међународним стандардима за хуманитарно разминирање.

Један од задатака Центра за разминирање је и развој обуке у области противминског деловања и иновативних решења уз могућности тестирања опреме. На овој едукацији, кадети су се упознали са најсавременијим програмима и процесима заснованим на провереном и ефикасном споју теорије и праксе.

Посета студената Војне академије учинила је дан посебним јер је Војска Србије послала свој кадар који ће у будућности представљати добро познати слоган „Част је наша имовина, а знање кључно оружје“, управо у своју некадашњу касарну која сведочи о одређеном времену неких претходних класа.

https://www.va.mod.gov.rs/cir/1306/poseta-centru-za-razminiranje-1306

You may also like...