Посета представника Стејт департмента, Амбасаде САД-а и ИТФ-а Центру за разминирање Републике Србије

Представница Стејт департмента, представник Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду, заједно са делегацијом ИТФ Међународне фондације за јачање безбедности људи (ITF Enhancing Human Security), посетили су Центар за разминирање Републике Србије и обишли аеродром Поникве.

Током посете, детаљно су упознати са тренутним пројектима и напорима које предузима Центар за разминирање на решавању проблема у вези са преосталим ЕОР на територији Републике Србије.

Било је речи о досадашњим резултатима, изазовима и  плановима, као и о међународним обукама које се спроводе у Иновационо-едукативном парку Центра за разминирање.

Такође, делегација је обишла аеродором Поникве, Ужице и том приликом представљени су пројекти који су реализовани, као и пројекти који су у фази планирања и припреме.

Сви ови пројекти доприносе остваривању коначног циља – даљем развоју аеродрома.

Директор Центра за разминирање РС Бојан Гламочлија, посебно је истакао значај досадашњих донација које су Сједињене Америчке Државе пружале преко ИТФ-а. Ове донације су у великој мери допринеле напорима Центра за разминирање у реализацији активности у уклањању мина и ЕОР, што је омогућило безбедан живот за многе заједнице у Србији.

Присутни су закључили да је наставак подршке и међународне сарадње у овој области кључ за унапређење безбедности и развој угрожених подручја на читавој територији Републике Србије.

You may also like...