Успешно разминирање аеродрома „Поникве“ отвара пут безбеднијем ваздушном саобраћају и развоју туризма у Златиборском округу

Aмбасадор САД у Србији, Њ.Е. г. Кристофер Хил и заменик амбасадора Републике Кореје у Србији г.Сокхонг Шин, у понедељак, 29.априла 2024.године, посетили су локацију радилишта Пројекта за разминирање-чишћење касетне муниције са локације „АеродромПоникве – 6“ – Ужице, који је израђен од стране Центра за разминирање.

Средства за реализацију наведеног пројекта обезбеђена су из буџета Републике Србије, која су, преко Међународне фондације за јачање безбедности људи (ITF Enhancing Human Security), увећана донацијама Владе САД и Владе Републике Кореје.  

С обзиром да је у плану отварање аеродрома „Поникве“ за јавни, комерцијални саобраћај, за шта је Влада Републике Србије издвојила значајна средства, неопходно је створити услове за безбедно извођење радова тиме што ће се загађени простор очистити од експлозивних остатака рата (ЕОР).

Разминирањем-чишћењем ове локације створиће се неопходни предуслови за добијање свих потребних дозвола за летење, затим реконструкцију аеродрома „Поникве“ и изградњу нових инфраструктурних објеката.

Тимови Центра за разминирање, извођача радова „STOP Mines“, подизвођача „In Demining“ и мониторске организације „Eksploring“ су посвећено радили на идентификацији и чишћењу свих ЕОР на аеродромском терену.  

Сектор за ванредне ситуације МУП-а извршио је безбедно уништавање пронађених експлозивних направа.

Овај значајан корак омогућава аеродрому „Поникве“ да се припреми за обнову операција и поновно отвори своје писте за цивилни ваздушни саобраћај.

Директор Центра за разминирање г.Бојан Гламочлија, између осталог, изјавио је: „Завршетак процеса разминирања представља велики корак напред за аеродром Поникве и за ваздушни саобраћај у региону. Поносни смо на посвећеност наших тимова и радујемо се поновном отварању аеродрома за путнике и авио компаније. Очекује се да ће реализација свих планираних пројеката на аеродрому „Поникве“ имати позитиван утицај на регионалну повезаност и економски развој, омогућавајући путницима и авио компанијама да поново користе ове важне ваздушне путеве.“

Догађају је присуствовао помоћник министра за инспекцијски надзор у Министарству грађевине, саобраћаја и инфраструктуре са сарадницима, градоначелница Града Ужице са сарадницима, директор „Аеродроми Србије“, представник ИТФ-а, као и представници партнерских организација DSМS из Тексаса, САД и “DRAKON Group”, Велика Британија.

Овај догађај је био јединствена прилика да се укаже на посвећеност Републике Србије решавању проблема у вези са ескплозивним остацима рата у сарадњи са међународним партнерима, као и на важност улагања у безбедност ваздушног саобраћаја и ангажовање стручњака за разминирање како би се осигурала безбедност путника, посаде и авиона. 

You may also like...