Учешће Центра на 7. НАТО ЕОД 2023. показној вежби и конференцији

У периоду од 11. до 12. октобра 2023. године, у Братислави, Словачка Република, на позив НАТО центра изврсности за уклањање експлозивних средстава са седиштем у Братислави, Центар за разминирање Републике Србије учествовао је нa 7. НАТО ЕОД 2023. показној вежби и конференцији.

Тема овогодишњег скупа била је „Будући развој уклањања експлозивних средстава (ЕОД) у светлу савремених сукоба и технолошког напретка“ као изазов за ЕОД/ИЕДД стручњаке, научнике, произвођаче, индустрију и мала и средња предузећа укључена у борбу против тероризма.

С обзиром да се обједињавање оперативних захтева, наоружања и технолошких ентитета везаних за ЕОД из НАТО и партнерских земаља сматра редовном потребом у оквиру борбе против тероризма и креирања решења који ће бити пренети у стварност, на конференцији је било речи о технологијама које подржавају ЕОД обуке, тренутним интензивним оружаним сукобима, као и ЕОД у оквиру операција стабилности и других мисија.

7. НАТО ЕОД 2023. показну вежбу и конференцију посетило је 342 учесника из 24 земље, при чему је било 46 излагача из 17 земаља, 24 реномирана говорника и 390 минута показних вежби уживо.

You may also like...