Учешће Центра на 27. међународном састанку директора националних центара за разминирање и саветника Уједињених нација у Женеви

У периоду од 29. априла до 01. маја 2024. године, у Међународном конференцијском центру у Женеви, представници Центра за разминирање учествовали су на 27. међународном састанку директора националних центара за разминирање и саветника УН.

Састанак су организовали Међуагенцијска координациона група УН за противминско деловање (IACG-MA) и Женевски међународни центар за хуманитарно разминирање (GICHD).

Тема овогодишњег састанка била је „Заштита живота. Изградња мира.”

Националне делегације биле су подељене у издвојене групе, које су разматрале теме као што су: регионална сарадња, помоћ жртвама мина, управљање информацијама, мобилизација ресурса, као и управљање програмом/стварање подстицајног окружења.

Представници Центра за разминирање имали су запажена иступања у оквиру ових дискусија.

На маргинама састанака одржани су бројни састанци са представницима Јединице за подршку имплементацији Отавске конвенције, Женевског међународног центра за хуманитарно разминирање, представницима Бироа за политичко-војна питања при америчком Стејт департменту као и са представницима других донатора и заинтересованих страна.

Представници противминске заједнице су имали прилику да представе постигнуте резултате и укажу на изазове са којима се суочавају, размене искуства о еволуцији противминског деловања у протеклом периоду, као и да представе решења, обавезе и активности које се намећу и које би, као крајњи циљ, могле да помогну у решавању минског проблема широм света.

Колико је значајан овај догађај сведочи и то да је фонтана у Женеви била у бојама састанка.

You may also like...