Почетак радова на Пројекту за разминирање – чишћење касетне муниције са локације „Аеродром Поникве – 6“, град Ужице

Дана 12.04.2024.године, започети су радови на Пројекту за разминирање – чишћење касетне муниције са локације „Аеродром Поникве – 6“, град Ужице.

Извођач радова је „STOP Mine“ Пале, Република Српска, БиХ, док је подизвођач НВО „In Demining“ Пале, Република Српска, БиХ. Предузеће „Eksploring“ Мостар, БиХ, ангажовано је од стране ITF-a Међународне фондације за јачање безбедности људи из Словеније и донатора као мониторска организација на овом пројекту.

Локација, одређена овим пројектом за разминирање-чишћење, има површину 152.600м2.

Пројекат се реализује захваљујући донацијама Владе Републике Србије, амбасаде Сједињених Америчких Држава и амбасаде Републике Кореје, преко ITF-a.

У претходном периоду, на аеродрому Поникве реализована су четири пројекта израђена од стране Центра за разминирање “Поникве 1”, “Поникве 2”, “Поникве 3” и “Ограда-фаза II”.

Бивши војни аеродром „Поникве“ је 1999. године више пута гађан авионским бомбама – ракетама и другим пројектилима велике масе.

Приликом бомбардовања сви капонири у којима су се налазили авиони погођени су и том приликом је дошло до растурања касетне муниције која се налазила у касетним бомбама-контејнерима као и осталих бојевих средстава, којима су авиони били наоружани.

Осим капонира са авионима и наоружањем, погођени су и капонири, који су служили као складишта за касетне бомбе-контејнере са касетном муницијом и за друга бојева средства, па је и та касетна муниција, заједно са  другим бојевим средствима, такође расута по околном земљишту.

Касетна муниција и друга  бојева средства, која услед  бомбардовања и пожара нису експлодирали, расути су по локацији и зарили се у земљу или су затрпани приликом накнадних бомбардовања.

Разминирањем-чишћењем ове локације створиће се неопходни предуслови за добијање свих потребних дозвола за летење, затим реконструкцију „Аеродрома Поникве“ и изградњу нових инфраструктурних објеката што ће дати импулс економском развоју овог дела Републике Србије.

У оквиру праћења реализације овог пројекта, Центар ће вршити контролу квалитета и пратити динамику и начин извођења радова према Међународним стандардима за противминску делатност.

You may also like...