Посета делегације Војног инжењерског Универзитета НОА НР Кине Центру за разминирање Републике Србије

У понедељак, 23. септембра 2024. године, у склопу посете Војној академији Универзитета одбране, висока делегација Војног инжењерског универзитета (Army Engineering University) из Нанкинга (Nanjing) заједно са представницима Војне академије, посетила је Центар за разминирање Републике Србије.

Наведени Универзитет представља водећу војнообразовну установу НР Кине и на њему се изучавају студијски програми у које су инкорпорирана најновија технолошка достигнућа научних дисциплина у широком дијапазону делатности, међу којима је и разминирање.

Састав кинеске делегације чинило је 6 чланова, еминентних наставника са Војног инжењерског Универзитета НОА Кине из Нанкинга, коју је предводио заменик ректора проф. др Јанг Хангжонг (Yang Hangzhong).

Директор Центра за разминирање Републике Србије, господин Бојан Гламочлија, пожелео је добродошлицу представницима Војне академије и делегацији престижне кинеске воојнообразовне институције, након чега је уследио обилазак Иновационо-едукативног парка Центра за разминирање.

Током посете Иновационо-едукативном парку, присутни су упознати са делатношћу и расположивим капацитетима нашег Центра, савременим технологијама и методама које се спроводе у имплементацији пројеката, као и са изазовима у хуманитарном разминирању у РС.

У наставку посете, у уторак 24.септембра, за госте из НР Кине организован је обилазак локације радилишта на Пројекту за чишћење ЕОР на траси гасовода – Источна Србија, где су имали прилику да се упознају са проблемом НУС на читавој територији Републике Србије кроз презентацију саветника директора Центра за разминирање г.Братислава Ранчића, некадашњег начелника Управе за цивилну заштиту Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

Такође, представници извођача радова на овом Пројекту, компаније “Millennium Team”, кроз приказ рада на терену, представили су методе, опрему и уређаје које користе на пројектима разминирања.

Директор Центра истакао је значај међународне сарадње у овој области, наглашавајући да је подршка противминској делатности кључна за безбедност и обнову подручја погођених конфликтима.

You may also like...