ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » ZAVRŠETAK RADOVA PREMA PROJEKTU „PANČIĆEV VRH-2“ NA KOPAONIKU
20.08.2020.

ZAVRŠETAK RADOVA PREMA PROJEKTU „PANČIĆEV VRH-2“ NA KOPAONIKU

Pealizacija projekta za razminiranje – čišćenje kasetne municije sa lokacije „Pančićev vrh -2“ na Kopaoniku, opština Raška, površine 190.359 m2, okončana je 17.08.2020. godine, kada je i obavljeno uništavanje pronađenih sredstava.

Tokom realizacije ovog projekta, izvođač radova Udruženje za borbu protiv mina „Stop minama“, Pale, Republika Srpska, BiH, pronašao je 7 komada kasetnih bombi BLU – 97 i 1 ručnu bombu M35, koje su, uz prisustvo predstavnika Centra za razminiranje, uništili pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Sredstva za realizaciju ovog projekta, preko ITF Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi, obezbeđena su iz donacija SAD i Republike Koreje.

Monitorska organizacija koja je angažovana od strane donatora i ITF-a bilo je preduzeće „Minemon“, Pale, Republika Srpska, BiH.

Realizacijom ovog projekta otklonila se opasnost koju je kasetna municija predstavljala za ljude i životnu sredinu, odnosno stvorili su se uslovi za povećanje bezbednosti svih posetilaca Nacionalnog parka Kopaonik, kao najvećeg turističkog centra za zimske sportove u Srbiji.