ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » Učešće Centra na 19. međunarodnom simpozijumu «Protivminsko delovanje 2023.»
09.05.2023.

Učešće Centra na 19. međunarodnom simpozijumu «Protivminsko delovanje 2023.»

Učešće Centra na 19. međunarodnom simpozijumu «Protivminsko delovanje 2023.» Učešće Centra na 19. međunarodnom simpozijumu «Protivminsko delovanje 2023.»

Centar za razminiranje Republike Srbije učestvovao je u radu 19. međunarodnog simpozijuma “Protivminsko delovanje 2023.”, koji se održavao od 03. do 05. maja 2023. godine, u Vodicama, Republika Hrvatska, u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i Hrvatskog Centra za razminiranje - Centra za testiranje, razvoj i obuku.

Na ovom simpozijumu, koji je okupio eksperte iz oblasti protivminskog delovanja, predstavnike donatora, međunarodnih humanitarnih organizacija, centara za razminiranje iz jugoistočne Evrope, proizvođača mašina i opreme za razminiranje, zaštitne opreme za pirotehničare – deminere i druge prateće opreme i alata u vezi sa razminiranjem, razmenjena su iskustva i mišljenja po sledećim temama:

Učešće Centra na 19. međunarodnom simpozijumu «Protivminsko delovanje 2023.» Učešće Centra na 19. međunarodnom simpozijumu «Protivminsko delovanje 2023.»

- Ukrajina – hitan odgovor na ratna događanja / izazovi i prilike;

- Eksplozivni ostaci rata i njihov uticaj na bezbednost infrastrukture;

- Žrtve mina;

- Nove tehnologije u protivminskom delovanju;

- Protivminsko delovanje u Azerbejdžanu – izazovi i prilike.

Direktor Centra za razminiranje, g. Bojan Glamočlija, održao je prezentaciju pod nazivom „Izazovi i potrebe u podvodnom razminiranju sa kojima se susreće Republika Srbija“. Prezentacijom su predstavljeni protivminsko delovanje, kao i izazovi sa kojima se Srbija susreće tokom infrastrukturnih projekata u području zagađenom EOR na rekama Dunav i Sava.

Učešće Centra na 19. međunarodnom simpozijumu «Protivminsko delovanje 2023.»

Na marginama Simpozijuma održan je i 30. sastanak Saveta za koordinaciju protivminskog delovanja u Jugoistočnoj Evropi (SEEMACC), na kome su predstavljeni rezulati saradnje Centra i Direkcije za zaštitu i spasavanje Republike Severne Makedonije po pitanju pružanja tehničke pomoći i podrške našeg Centra ovoj Direkciji, u vidu angažovanja opreme i stručnjaka u cilju dubinskog skeniranja terena radi otkrivanja avionskih bombi zaostalih iz 2.svetskog rata u okolini Skoplja.