ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » Ronilački eksperti iz SAD posetili Centar za razminiranje i proširene poslovne kapacitete u Grockoj
07.02.2023.

Ronilački eksperti iz SAD posetili Centar za razminiranje i proširene poslovne kapacitete u Grockoj

Ronilački eksperti iz SAD posetili Centar za razminiranje i proširene poslovne kapacitete u Grockoj Ronilački eksperti iz SAD posetili Centar za razminiranje i proširene poslovne kapacitete u Grockoj

07.02.2023. godine, u prostorijama Centra za razminiranje, direktor Centra g. Bojan Glamočlija, sastao se sa ekspertima iz Sjedinjenih Američkih Država - Tonijem Grinvudom, ronilačkim tehničkim specijalistom iz Službe za upravljanje bezbednošću ronjenja i Filom Njuzsumom, izvršnim direktorom Međunarodnog udruženja ronilačkih izvođača radova – ADCI, kao i sa Jovanom Sokolović, šefom za inovacije u kompaniji „SmartDives“ iz UAE.

Ovom sastanku je prethodila radionica „Potencijal za razvoj i unapređenje sektora komercijalnog ronjenja u Srbiji“, održana 03.02.2023. godine, u organizaciji Privredne komore Srbije, kao jedinstvena prilika na kojoj su se okupili svi akteri u podvodnom razminiranju u Republici Srbiji.

Ronilački eksperti iz SAD posetili Centar za razminiranje i proširene poslovne kapacitete u Grockoj

Tokom ovog sastanka, direktor Centra upoznao je goste sa trenutnom situacijom u vezi sa minama, kasetnom municijom, avio bombama i drugim neeksplodiranim ubojitim sredstvima, koja se još uvek nalaze na teritoriji Srbije, kako na kopnu, tako i pod vodom, kao i sa potrebama i prioritetima naše zemlje u oblasti humanitarnog razminiranja i protivminskog delovanja u celini.

Na sastanku su razmotreni budući pravci saradnje u oblasti podvodnog razminiranja u Republici Srbiji.

Takođe, ovom prilikom gosti su obišli proširene poslovne kapacitete Centra za razminiranje, odnosno učionicu sa poligonom i terenom za obuku deminera u Grockoj, gde je u prethodnom periodu održano nekoliko međunarodnih obuka iz oblasti protivminskog delovanja.