ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » Radionica „Potencijal za razvoj i unapređenje sektora komercijalnog ronjenja u Srbiji" održana u Beogradu
06.02.2023.

Radionica „Potencijal za razvoj i unapređenje sektora komercijalnog ronjenja u Srbiji" održana u Beogradu

Radionica 'Potencijal za razvoj i unapređenje sektora komercijalnog ronjenja u Srbiji' održana u Beogradu Radionica 'Potencijal za razvoj i unapređenje sektora komercijalnog ronjenja u Srbiji' održana u Beogradu

3. februara 2023. godine, u prostorijama Privredne komore Srbije, u organizaciji Privredne komore u saradnji sa Internacionalnom asocijacijom profesionalnih ronilaca (ADCI), održana je radionica „Potencijal za razvoj i unapređenje sektora komercijalnog ronjenja u Srbiji“.

Pored Centra za razminiranje, na radionici su učestvovali Rečna flotila Vojske Srbije, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice, koji su predstavili svoj rad iz oblasti pretrage i spasavanja na vodi i poslova uklanjanja neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Takođe, među učesnicima su bili i predstavnici akademske zajednice, kao i predstavnici sektora komercijalnog ronjenja, korisnika usluga ronjenja, regulatornih institucija, a sa ciljem razmene različitih iskustava i podizanje svesti za osnaživanje i rast ovog sektora.

Radionica 'Potencijal za razvoj i unapređenje sektora komercijalnog ronjenja u Srbiji' održana u Beogradu Radionica 'Potencijal za razvoj i unapređenje sektora komercijalnog ronjenja u Srbiji' održana u Beogradu

Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa međunarodnim standardima i novim propisima u oblasti ronjenja i podvodnih radova, svetskim dostignućima u oblasti hidrotehničkih radova i razvoju podvodnih robotizovanih aparata, kao i metodologiji i sistemima za ronjenje.

Specijalni gosti bili su Toni Grinvud, potpredsednik Međunarodne asocijacije ronilaca u naftnoj industriji i ronilački tehnički specijalista iz Službe za upravljanje bezbednošću ronjenja iz Hjustona (SAD), Fil Njuzsum, izvršni direktor Međunarodnog udruženja ronilačkih izvođača radova – ADCI i Jovana Sokolović, šef za inovacije u kompaniji „SmartDives“ iz UAE.

Radionica 'Potencijal za razvoj i unapređenje sektora komercijalnog ronjenja u Srbiji' održana u Beogradu

Direktor Centra za razminiranje, g. Bojan Glamočlija ovom prilikom predstavio je projekte ispitivanja i uklanjanja eksplozivnih ostataka rata u vodi i ukazao na interakciju protivminskog delovanja i infrastrukturnog razvoja u kontekstu aktuelne ekspanzije građevinarstva i potrebe za stvaranjem uslova za bezbedno izvođenje infrastrukturnih projekata, kako na kopnu, tako i u vodi, koji su preduslov za buduće investicije u Republici Srbiji.

Ovaj skup je bio jedinstvena prilika na kojoj su svi akteri u podvodnom razminiranju u Srbiji govorili o izazovima sa kojima se suočavaju, potrebama, kao i rešenjima koja primenjuju na terenu.