ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » Održan 20. sastanak država strana Otavske konvencije
28.11.2022.

Održan 20. sastanak država strana Otavske konvencije

Održan 20. sastanak država strana Otavske konvencije Održan 20. sastanak država strana Otavske konvencije

U Ženevi, u Švajcarskoj, u periodu od 21. do 25. novembra 2022. godine, održan je 20. sastanak država strana Konvencije o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i prometa protivpešadijskih mina i o njihovom uništavanju (Otavska konvencija).

Delegaciju Republike Srbije činili su predstavnici Stalne misije Republike Srbije pri UN u Ženevi, Centra za razminiranje i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Održan 20. sastanak država strana Otavske konvencije

U okviru segmenta implementacija obaveza po članu 5, naša delegacija upoznala je učesnike sa aktivnostima Centra za razminiranje u Republici Srbiji, minskom situacijom na teritoriji Republike Srbije sa posebnim osvrtom na razminiranje mina na jugu Srbije i obrazloženjem zahteva za produženje roka za ispunjavanje obaveza po članu 5. Konvencije, koji je Republika Srbija zatražila u martu i avgustu ove godine, s obzirom da rok koji ističe marta 2023. godine, R Srbija nije u mogućnosti da ispuni, prvenstveno zbog nedostatka finansijskih sredstava za realizaciju naših projekata za razminiranje.

Na ovom sastanku doneta je odluka o odobravanju produžetka roka R Srbije do 31. decembra 2024. godine.

Ovom prilikom zahvaljujemo donatorima koji podržavaju Republiku Srbiji u njenim naporima da okonča razminiranje preostalog miniranog prostora u cilju zaštite svog stanovništva, ali i u pravcu povećanja globalne ljudske bezbednosti i ispunjenja globalnog cilja – svet bez mina do 2025. godine.