ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » INTERSESIONALNI SASTANAK DRŽAVA STRANA OTAVSKE KONVENCIJE
22.06.2022.

INTERSESIONALNI SASTANAK DRŽAVA STRANA OTAVSKE KONVENCIJE

INTERSESIONALNI SASTANAK DRŽAVA STRANA OTAVSKE KONVENCIJE INTERSESIONALNI SASTANAK DRŽAVA STRANA OTAVSKE KONVENCIJE

U periodu od 20. do 22. juna 2022. godine, u Ženevi je održan intersesionalni (polugodišnji) sastanak država strana Konvencije o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i prometa protivpešadijskih mina i o njihovom uništavanju (Otavska konvencija).

Delegaciju Republike Srbije činili su predstavnici Stalne misije Republike Srbije pri UN u Ženevi, Centra za razminiranje i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

INTERSESIONALNI SASTANAK DRŽAVA STRANA OTAVSKE KONVENCIJE INTERSESIONALNI SASTANAK DRŽAVA STRANA OTAVSKE KONVENCIJE

Podnet je izveštaj o napretku Republike Srbije u ispunjavanju obaveza prema članu 5. Konvencije, sa posebnim osvrtom na razminiranje mina na jugu Srbije i obrazloženjem zahteva za produženje roka za ispunjavanje obaveza po članu 5. Konvencije, koji je Republika Srbija zatražila u martu ove godine, s obzirom da rok koji ističe marta 2023. godine, R Srbija nije u mogućnosti da ispuni, prvenstveno zbog novotkrivenih zagađenih površina za koje tek predstoji definisanje obima zagađenosti, ali i nedostatka finansijskih sredstava za realizaciju naših projekata za razminiranje.

INTERSESIONALNI SASTANAK DRŽAVA STRANA OTAVSKE KONVENCIJE

Predstavnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podnela je izveštaj o naporima i izazovima koje Republika Srbija preduzima kada je u pitanju pomoć žrtvama mina.

Republika Srbija je i ovog puta istakla svoju potpunu posvećenost ovoj konvenciji obavezavši se da okonča razminiranje preostalog miniranog prostora u cilju zaštite svog stanovništva, ali i u pravcu povećanja globalne ljudske bezbednosti i ispunjenja globalnog cilja – svet bez mina do 2025. godine.