ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » Regionalna obuka za tehničko izviđanje održana u Sarajevu
13.09.2021.

Regionalna obuka za tehničko izviđanje
održana u Sarajevu

 Regionalna obuka za tehničko izviđanje održana u Sarajevu

Centar za razminiranje Republike Srbije učestvovao je na Regionalnoj obuci za tehničko izviđanje, koja se održavala od 06. do 10. septembra 2021. godine, u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, u organizaciji Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno razminiranje (GICHD) i uz partnerstvo Norveške narodne pomoći (NPA).

 Regionalna obuka za tehničko izviđanje održana u Sarajevu  Regionalna obuka za tehničko izviđanje održana u Sarajevu

Centar za razminiranje predstavljali su direktor Centra za razminiranje, g. Bojan Glamočlija i pomoćnik direktora – rukovodilac sektora za pravne poslove i operativnu podršku, g-đa Jelena Krstić.

 Regionalna obuka za tehničko izviđanje održana u Sarajevu

Među polaznicima su bili i predstavnici Centra za uklanjanje mina u BiH, Hrvatskog centra za razminiranje, Norveške narodne pomoći, globalne humanitarne organizacije „Mines Advisory Group“, preduzeća Millennium Team“ d.o.o., Beograd i dr.

Obuka se održavala u Globalnom centru za obuku pasa Norveške narodne pomoći, gde su polaznici imali priliku da steknu teorijska znanja, ali i praktična, putem pokaznih vežbi i prezentacija. Između ostalog, prikazan je novi SMART sistem koji se razvija za upotrebu pasa u razminiranju, kao i kapaciteti i način obuke pasa.

Polaznicima obuke uručeni su međunarodno priznati sertifikati kojima je potvrđena uspešna edukacija.

Centar za razminiranje koristi priliku da zahvali organizatorima - Ženevskom međunarodnom centru za humanitarno razminiranje i Norveškoj narodnoj pomoći na pozivu i omogućavanju učešća predstavnika Centra na obuci koju su izvodili eminentni stručnjaci iz ove oblasti.