ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » Obuka za netehničko izviđanje održana u Štansu
09.09.2021.

Učešće Centra na seminaru o razminiranju i uklanjanju eksplozivnih sredstava u Sarajevu

 Učešće Centra na seminaru o razminiranju i uklanjanju eksplozivnih sredstava u Sarajevu

Od 7. do 9. septembra 2021. godine, u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, u organizaciji „Intelligence-Sec“, britanske kompanije specijalizovane za organizovanje konferencija iz oblasti bezbednosne industrije i Federalne uprave civilne zaštite Bosne i Hercegovine, održan je Seminar o razminiranju i uklanjanju eksplozivnih sredstava.

 Učešće Centra na seminaru o razminiranju i uklanjanju eksplozivnih sredstava u Sarajevu

Na ovom seminaru, pored predstavnika centara za razminiranje iz jugoistočne Evrope, učestvovali su eksperti iz oblasti protivminskog delovanja, predstavnici donatora, predstavnici međunarodnih humanitarnih organizacija, UN-a, NATO-a, kao i predstavnici proizvođača mašina i opreme za razminiranje, zaštitne opreme za deminere i druge prateće opreme i alata u vezi sa razminiranjem.

 Učešće Centra na seminaru o razminiranju i uklanjanju eksplozivnih sredstava u Sarajevu  Učešće Centra na seminaru o razminiranju i uklanjanju eksplozivnih sredstava u Sarajevu

Razmenjena su iskustva i mišljenja vezano za protivminsko delovanje u regionu JIE, programe i strategije podrške NATO, ciljeve i strategije UN u oblasti razminiranja, kao i međunarodne programe podrške. U okviru terenske prezentacije, predstavljeni su oprema za razminiranje i demonstriran rad deminerskog tima.

Predstavnici Centra za razminiranje, u okviru izlaganja pod nazivom „Razminiranje mina i uklanjanje eksplozivnih ostataka rata u Republici Srbiji“, prisutne su upoznali, između ostalog, sa trenutnim projektima čišćenja u našoj zemlji, tehnologijom koju koriste izvođači radova, kao i izazovima sa kojima se suočavaju.