ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » Obuka za netehničko izviđanje održana u Štansu
30.08.2021.

Obuka za netehničko izviđanje održana
u Štansu

 Obuka za netehničko izviđanje održana u Štansu  Obuka za netehničko izviđanje održana u Štansu

U periodu od 16. do 27. avgusta 2021. godine u Štansu, u Švajcarskoj, održana je 70. globalna obuka za netehničko izviđanje u okviru Partnerstva za mir, na kojoj je učestvovala i predstavnica Centra za razminiranje – pomoćnik direktora – rukovodilac Sektora za pravne poslove i operativnu podršku, g-đa Jelena Krstić.

Obuka, koju je u ime Švajcarskog saveznog departmana za odbranu, civilnu zaštitu i sport (DDPS), sprovodio Ženevski međunarodni centar za humanitarno razminiranje (GICHD), održavala se u Centru za obuku švajcarskih oružanih snaga za inostrane misije (SWISSINT), u Štansu.

 Obuka za netehničko izviđanje održana u Štansu

Među polaznicima su bili i predstavnici nacionalnih tela za protivminsko delovanje (Kolumbija, Republika Koreja, Liban, Libija, itd.), Norveške narodne pomoći (NPA), HALO TRUST, UNMAS i dr.

 Obuka za netehničko izviđanje održana u Štansu  Obuka za netehničko izviđanje održana u Štansu

Cilj ove obuke bio je da obuči polaznike za praktično sprovođenje netehničkog izviđanja (NTS) - identifikaciju, prikupljanje, analizu i evidentiranje dokaza o zagađenosti – odnosno, metode koja se fokusira na određivanje obima i prirode zagađenosti eksplozivnim ostacima rata u postkonfliktnim zemljama. To je ključni elemenat procesa oslobađanja sumnjivog zemljišta i predaje na korišćenje zajednicama pogođenim sukobom. Poboljšavanjem kvaliteta netehničkog izviđanja, operativna sredstva se mogu alocirati sa povećanom preciznošću, tako da se zemlja može učiniti bezbednom od eksplozivnih sredstava brže i sa manje resursa.

Tokom obuke, polaznici su stekli veštine potrebne za efikasno netehničko izviđanje i testirali nove metodologije, tehnologije i aplikacije.

Polaznicima obuke uručeni su međunarodno priznati sertifikati kojima je potvrđena uspešna edukacija.

Centar za razminiranje koristi priliku da zahvali organizatorima i Ženevskom međunarodnom centru za humanitarno razminiranje na pozivu i omogućavanju učešća predstavnika Centra na obuci koju su izvodili eminentni stručnjaci iz ove oblasti.