ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » Uvođenje u posao prema projektu za čišćenje kasetne municije sa lokacije „Aerodrom Niš – 5. faza“
21.05.2021.

Uvođenje u posao prema projektu za čišćenje kasetne municije sa lokacije „Aerodrom Niš – 5. faza“

21.05.2021. godine, uvođenjem u posao izvođača radova „Millennium Team” d.o.o., Beograd, započela je realizacija projekta za čišćenje kasetne municije sa lokacije „Aerodrom Niš – 5. faza“, grad Niš, površine 84.750 m2.

 Uvođenje u posao prema projektu za čišćenje kasetne municije sa lokacije „Aerodrom Niš – 5. faza“

Projekat je izrađen na zahtev preduzeća ,,Aerodromi Srbije“ d.o.o., Niš, s obzirom na planirane građevinske radove na teritoriji aerodromskog kompleksa i potrebu za stvaranjem uslova za bezbedno izvođenje tih radova. Ovim projektom biće obuhvaćen i deo zagađene teritorije aerodromskog kompleksa u nadležnosti Vojske Srbije.

 Uvođenje u posao prema projektu za čišćenje kasetne municije sa lokacije „Aerodrom Niš – 5. faza“  Uvođenje u posao prema projektu za čišćenje kasetne municije sa lokacije „Aerodrom Niš – 5. faza“

Projekat se finansira sredstvima iz Programa pomoći Ruske Federacije Republici Srbiji u oblasti humanitarnog razminiranja, na osnovu Sporazuma o saradnji između Centra za razminiranje i Međunarodne organizacije za civilnu odbranu (ICDO) za period 2019-2022. godine, kojim je predviđeno da se, preko Međunarodne organizacije za civilnu odbranu, plasira pomoć Ruske Federacije Republici Srbiji u ovoj oblasti.

Razminiranjem - čišćenjem ove lokacije ukloniće se opasnost koju predstavlja neeksplodirana kasetna municija i omogućiće se redovno održavanje i izvođenje građevinskih radova. Time će se dati puni doprinos bezbednosti vazdušnog saobraćaja i daljem razvoju civilnog aerodroma u Nišu.

 Uvođenje u posao prema projektu za čišćenje kasetne municije sa lokacije „Aerodrom Niš – 5. faza“

Pored ovog projekta, a na osnovu Sporazuma o saradnji između Centra i ICDO, u 2021. godini biće realizovana još 4 projekta za čišćenje eksplozivnih ostataka rata sa prostora oko improvizovanog vojnog skladišta u okolini Vranja, koje je bilo izgrađeno za smeštaj raznih vrsta ubojitih sredstava i u kome je došlo do eksplozije.