ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » Učešće Centra na vebinaru GICHD
31.03.2021.

Učešće Centra na vebinaru GICHD

31.03.2021. godine, u organizaciji Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno razminiranje (GICHD) održan je prvi deo vebinara koji se nadovezuje na ključne zaključke iznete u nedavno objavljenoj publikaciji ovog centra „Pregled novih tehnologija i metodologija za edukaciju o rizicima od eksplozivnih sredstava u izazovnim kontekstima“.

  Učešće Centra na vebinaru GICHD
    Učešće Centra na vebinaru GICHD

U prvom delu vebinara „Kopanje dublje kroz promenu ponašanja“, ukazano je na značaj percepcije rizika, jasnoću vezano za zaštitna ponašanja, ključne grupe koje treba da budu izložene edukaciji – žene, deca, roditelji, kao i otvoren pristup i zajednički rad sa ciljnim grupama.

  Učešće Centra na vebinaru GICHD

Takođe, panelisti, među kojima su, pored predstavnika GICHD, bili i predstavnici Međunarodnog komiteta crvenog krsta (ICRC), Svetske zdravstvene organizacije (WHO), u svojim prezentacijama prikazali su kako inovacije u drugim sektorima mogu obogatiti praksu edukacije o rizicima od eksplozivnih sredstava.

  Učešće Centra na vebinaru GICHD

U Republici Srbiji, na čijoj teritoriji postoje površine zagađene minama i eksplozivnim ostacima rata, rizici od EOR su veliki. Posebno se to odnosi na civilno stanovništvo i decu. Potrebna je edukacija, kako bi se neželjeni slučajevi i efekti dejstva smanjili na što manju meru.