ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » Poseta aerodromima „Morava“ i „Ponikve“
19.03.2021.

Poseta aerodromima „Morava“ i „Ponikve“

  Poseta aerodromima „Morava“ i „Ponikve“

18.03.2021. godine, predstavnici Centra za razminiranje sastali su se u prostorijama Aerodroma Srbije d.o.o. u Kraljevu sa direktorom g.Mihajlom Zdravkovićem i predstavnicima Vojske Srbije vezano za izradu budućeg projekta čišćenja eksplozivnih ostataka rata (EOR) zaostalih iz bombardovanja 1999. godine.

S obzirom da se kapaciteti civilnog aerodroma „Morava“ kod Kraljeva proširuju, a imajući u vidu da je područje vojnog aerodroma „Lađevci“ kod Kraljeva tokom bombardovanja 1999. godine u više navrata gađano kasetnom municijom i drugim projektilima velikog kalibra, Centar za razminiranje će u skladu sa svojim nadležnostima preduzeti odgovarajuće radnje.

  Poseta aerodromima „Morava“ i „Ponikve“    Poseta aerodromima „Morava“ i „Ponikve“

19.03.2021. godine, predstavnici Centra sastali su se u prostorijama Grada Užice sa gradonačelnicom Grada Užice, dr Jelenom Raković Radivojević i direktorom Aerodroma Srbije d.o.o., g. Mihajlom Zdravkovićem, u vezi sa stvaranjem mogućnosti za bezbedni infrastrukturni razvoj aerodroma „Ponikve“. Bivši vojni aerodrom „Ponikve“ je 1999. godine više puta gađan avionskim bombama - raketama i drugim projektilima velike mase, te je za stavljanje aerodroma „Ponikve“ u komercijalne svrhe, neophodno teren očistiti od EOR.

  Poseta aerodromima „Morava“ i „Ponikve“    Poseta aerodromima „Morava“ i „Ponikve“

Realizacijom projekata čišćenja EOR daće se puni doprinos bezbednosti vazdušnog saobraćaja i daljem razvoju civilnog aerodroma u Kraljevu i Užicu, koji imaju izuzetan turistički potencijal i privrednu aktivnost, pre svega, u velikim turističkim centrima koji gravitiraju ovim aerodromima (Vrnjačka Banja, ski centar Kopaonik, planina Zlatibor itd.).

Videti link u nastavku: https://uzice.rs/vlada-republike-srbije-ulaze-300-miliona-dinara-u-aerodrom-ponikve/