ћир    lat    eng    рус     A A A     Štampaj    Rss
MENI
Naslovna » Završetak čišćenja kasetne municije na Kopaoniku
02.03.2021.

Završetak čišćenja kasetne municije
na Kopaoniku

  Završetak čišćenja kasetne municije na Kopaoniku    Završetak čišćenja kasetne municije na Kopaoniku

Prve operacije čišćenje lokacija zagađenih kasetnom municijom na planini Kopaonik započele su aprila 2005. godine. Zaključno sa 2020. godinom, realizovano je 10 projekata za čišćenje kasetne municije, odnosno očišćena je u skladu sa Međunarodnim standardima za protivminsko delovanje (IMAS) i predata na bezbednu civilnu upotrebu površina od 2.368.834 m2.

Projekte je izradio Centar za razminiranje, dok je realizacija radova na terenu finansirana, preko ITF Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi, iz donacija Vlade SAD, kao i donacije Vlade Republike Srbije.

Pronađeno je i bezbedno uništeno 117 komada kasetne municije, kao i 4 mine i 154 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Prema raspoloživim informacijama, više nema površina za koje se sumnja da su zagađene kasetnom municijom.

  Završetak čišćenja kasetne municije na Kopaoniku

Čišćenjem neeksplodirane kasetne municije sa ovog prostora otklonila se opasnost koju je ona predstavljala za ljude i životnu sredinu, stvoreni su uslovi za rekonstrukciju Sportsko – rekreativnog centra «Kopaonik», izgradnju hotelskih objekata, puteva, kao i skijališta i novih savremenih žičara.

Sve to doprinelo je povećanju bezbednosti svih posetilaca Nacionalnog parka Kopaonik, kao najvećeg turističkog centra za zimske sportove u Srbiji.

Centar za razminiranje ovim putem zahvaljuje Vladi SAD, Vladi Srbije, kao i ITF-u koji su među prvima prepoznali značaj uklanjanja neeksplodirane kasetne municije sa ovog prostora i obezbedili finansijsku podršku za realizaciju projekata čišćenja kasetne municije.

  Završetak čišćenja kasetne municije na Kopaoniku    Završetak čišćenja kasetne municije na Kopaoniku

Takođe, zahvaljujemo deminerskim organizacijama i deminerima koji su učestvovali u realizaciji radova na terenu i čiji je doprinos od neprocenjivog značaja, posebno kada se uzmu u obzir težina i specifičnost uslova za rad – velika zagađenost kasetnom municijom, nepristupačnost terena, nepovoljni klimatski uslovi.

Ovom prilikom ukazujemo da je i Direkcija za urbanizam i izgradnju u opštini Raška 2009. godine finansirala čišćenje kasetne municije na jednoj lokaciji na Kopaoniku, dok je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore “SMATSA” d.o.o. 2016. godine takođe finansirala čišćenje kasetne municije na jednoj lokaciji. Projekte je izradio Centar za razminiranje, koji je pratio realizaciju i vršio kontrolu kvaliteta izvedenih radova. Ovom prilikom zahvaljujemo i na njihovoj podršci.

U nastavku su linkovi ka objavama ITF-a ovim povodom.

ITF website

Facebook

Twitter

LinkedIn