ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Завршена обука проналажења и уклањања НУС - Ниво 1 (EOD Level 1) у организацији Центра за разминирање
14.10.2020.

Завршена обука проналажења и уклањања НУС - Ниво 1 (EOD Level 1) у организацији Центра за разминирање

Полазницима обуке проналажења и уклањања НУС - Ниво 1 (EOD Level 1) уручени су међународно признати сертификати којима је потврђена успешна едукација.

Сертификати су уручени у проширеним пословним капацитетима, односно наставним просторијама са полигоном и тереном за обуку пиротехничара, у оквиру Центра за разминирање, у Гроцкој.

У циљу јачања кадровских капацитета у области хуманитарног разминирања у Републици Србији, али и стандардизације нивоа компетенција у складу са Међународним стандардима за противминску делатност (IMAS), Центар за разминирање, уз подршку Амбасаде Француске у Београду, организовао је обуку, која је спроведена, по први пут у Републици Србији, у потпуности према IMAS-у.

Предавачи су били еминентни инструктори из француске компаније “EOD-EX“, према чијем плану и програму је обука изведена на полигону и терену Центра за разминирање у Гроцкој, у периоду од 21. септембра до 10.октобра 2020.

Међу полазницима обуке били су припадник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, као и представници домаћих компанија за разминирање и компанија из региона.

Вештине су стечене појединачним и тимским задацима, кроз теоријску и практичну наставу.

У сарадњи са МУП-ом, у последњој недељи обуке, изведена је и вежба уништавања НУС са експлозивом, у Наставном центру «Митрово поље».