ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » ОБИЛАЗАК ЛОКАЦИЈА БУДУЋИХ ПРОЈЕКАТА У БУЈАНОВЦУ
09.10.2020.

ОБИЛАЗАК ЛОКАЦИЈА БУДУЋИХ ПРОЈЕКАТА У БУЈАНОВЦУ

Дана 08.10.2020. године, у циљу разматрања будућег финансирања пројеката за разминирање мина и чишћење касетне муниције у општини Бујановац, представник Амбасаде САД у Београду, г. Џон Рутерфорд, као и представник Међународне фондације за јачање безбедности људи ITF, г. Грегор Санчанин, заједно са представницима Центра за разминирање, директором Бојаном Гламочлијом, помоћником директора Јеленом Крстић и представником локалног Штаба за ванредне ситуације, Алијем Асланијем, обишли су локације 4 пројекта, које је израдио Центар за разминирање.

У питању су пројекат за разминирање трасе далековода 10kV и 110kV на територији општине Бујановац, пројекат за техничко извиђање локације „Бујановац север“ (Ђорђевац), као и два пројекта за чишћење касетне муниције са локације „Боровац-3“ и локације „Боровац-4“.

Реализација ових пројеката се очекује у наредној години након спровођења тендерских процедура за избор извођача радова.

Центар за разминирање је организовао овај обилазак у циљу представљања сложености и тежине операција уклањања група мина и касетне муниције, које се још увек налазе у општини Бујановац.

Такође, да укаже на то да ће се реализацијом ових пројеката отклонити опасност за људе и животну средину, односно, омогућити безбедна експлоатација шума, бављење сточарством, сакупљање гљива, што је све за становништво овог недовољно развијеног дела Републике Србије од непроцењивог значаја.