ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Спровођење обуке проналажења и уклањања НУС - ниво 1 (EOD level 1) у организацији Центра за разминирање
05.10.2020.

Спровођење обуке проналажења и уклањања НУС - ниво 1 (EOD level 1) у организацији Центра за разминирање

У оквиру сарадње Центра за разминирање Републике Србије са Амбасадом Француске у Београду, по први пут од оснивања Центра 2002. године, организује се обука проналажења и уклањања НУС, ниво 1 (EOD level 1), у периоду од 21. септембра 2020. године до 10. октобра 2020. године.

Обука EOD ниво 1 спроводи се на основу Плана и програма француске компаније за копнено и подводно разминирање „EOD-EX“, а у складу са Међународним стандардима за противминску делатност (IMAS). Предавачи су признати француски инструктори који имају вишегодишње искуство у раду, како на пословима хуманитарног разминирања, тако и на пословима одржавања међународних обука EOD свих нивоа.

Обука се одржава у проширеним пословним капацитетима, односно наставним просторијама са полигоном и тереном за обуку пиротехничара, у оквиру Центра за разминирање, у Гроцкој.

Међу учесницима су припадник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, као и представници домаћих деминерских компанија, као и деминерских компанија из региона.

По завршетку обуке, полазници добијају сертификат који има међународни карактер.

29.09.2020. године, у организацији Центра за разминирање, у проширеним пословним капацитетима, односно наставним просторијама са полигоном и тереном за обуку пиротехничара, у оквиру Центра за разминирање, у Гроцкој, одржана је пригодна церемонија поводом спровођења ове обуке, уз учешће представника МУП-а, Амбасаде Француске, Делегације ЕУ у Београду, локалне самоуправе, Службе за управљање кадровима Владе Републике Србије, медија и др.

Том приликом, скупу су се обратили генерал Славољуб Дабић, посебни саветник министра у Министарству унутрашњих послова, нагласивши потребу за новим правцима развоја у области противминског деловања, Бојан Гламочлија, директор Центра за разминирање, који је представио досадашњи рад у вези са проблемом експлозивних остатака рата у Србији и циљевима у вези са проширеним пословним капацитетима, односно наставним просторијама са полигоном и тереном за обуку пиротехничара, у оквиру Центра за разминирање, у Гроцкој. Такође, скупу су се обратили и Константинос Превелакис, саветник у Амбасади Француске, истакавши спремност Француске да настави да пружа подршку Србији у овој области, као и Френк Хисижер, технички саветник EOD-EX, који је говорио о противминској делатности по међународним стандардима, са освртом на проблеме и њихово решавање у свету и на Балкану.

Одржана је и показна тачка рада пиротехничара пo Међународним стандардима за противминско деловање (IMAS).

Фотографије преузете са сајта МУП-а - видети линк http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/aktuelno/saopstenja/c458b7a4-252d-4dc7-95da-e5fbd08ff70e