ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » ОБИЛАЗАК ЛОКАЦИЈА БУДУЋИХ ПРОЈЕКАТА РАЗМИНИРАЊА МИНА И ЧИШЋЕЊА/ТЕХНИЧКОГ ИЗВИЂАЊА ПОВРШИНА ЗАГАЂЕНИХ КАСЕТНОМ МУНИЦИЈОМ
21.08.2020.

ОБИЛАЗАК ЛОКАЦИЈА БУДУЋИХ ПРОЈЕКАТА РАЗМИНИРАЊА МИНА И ЧИШЋЕЊА/ТЕХНИЧКОГ ИЗВИЂАЊА ПОВРШИНА ЗАГАЂЕНИХ КАСЕТНОМ МУНИЦИЈОМ

У периоду 19-20.08.2020. године, Центар за разминирање је, у сарадњи са Међународном фондацијом за јачање безбедности људи – ITF, за потенцијалне извођаче радова организовао обилазак локација будућих пројеката разминирања мина и чишћења/техничког извиђања површина загађених касетном муницијом.

Пројекте је израдио Центар, а средства за њихову имплементацију обезбедиле су, преко ITF-а, Владе Србије и САД.

У питању су једна локација загађена минама површине 269.280 м2 у општини Бујановац, једна локација загађена касетном муницијом предвиђена за техничко извиђање, површине 515.000 м2, у општини Тутин, као и 3 локације загађене касетном муницијом предвиђене за чишћење, укупне површине 502.340 м2, у општини Сјеница.

Потенцијални извођачи радова имали су прилике да се на терену упознају са специфичностима и сложеностима ових пројеката, како би на адекватан начин сагледали пројектне задатке и приступили изради понуда за извођење радова разминирања мина и чишћења/техничког извиђања површина загађених касетном муницијом.

Конкурсне процедуре за избор извођача радова за реализацију ових пројеката, у организацији ITF-a и уз учешће представника амбасаде државе донатора и нашег Центра, биће окончане у наредном периоду.

Центар за разминирање ће изабране извођаче радова увести у посао, пратити реализацију и вршити контролу над радовима и на крају издати уверење о очишћености ових локација у складу са пројектима Центра и по међународним стандардима.

Након реализације ових пројеката, отклониће се опасност коју мине и касетна муниција представљају за локално становништво и животну средину, а истовремено, омогућиће се безбедно и оптимално коришћење земљишта.