ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » ЗАВРШЕТАК РАДОВА ПРЕМА ПРОЈЕКТУ „ПАНЧИЋЕВ ВРХ-2“ НА КОПАОНИКУ
20.08.2020.

ЗАВРШЕТАК РАДОВА ПРЕМА ПРОЈЕКТУ „ПАНЧИЋЕВ ВРХ-2“ НА КОПАОНИКУ

Pеализација пројекта за разминирање – чишћење касетне муниције са локације „Панчићев врх -2“ на Копаонику, општина Рашка, површине 190.359 м2, окончана је 17.08.2020. године, када је и обављено уништавање пронађених средстава.

Током реализације овог пројекта, извођач радова Удружење за борбу против мина „Стоп минама“, Пале, Република Српска, БиХ, пронашао је 7 комада касетних бомби BLU – 97 и 1 ручну бомбу М35, које су, уз присуство представника Центра за разминирање, уништили припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

Средства за реализацију овог пројекта, преко ITF Међународне фондације за јачање безбедности људи, обезбеђена су из донација САД и Републике Кореје.

Мониторска организација која је ангажована од стране донатора и ITF-a било je предузеће „Минемон“, Пале, Република Српска, БиХ.

Реализацијом овог пројекта отклонила се опасност коју је касетна муниција представљала за људе и животну средину, односно створили су се услови за повећање безбедности свих посетилаца Националног парка Копаоник, као највећег туристичког центра за зимске спортове у Србији.