ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Састанак са представницима Делегације ЕУ
26.02.2020.

Састанак са представницима Делегације ЕУ

26.02.2020. године, на иницијативу Делегације Европске уније у Београду, у просторијама Центра за разминирање, одржан је састанак у вези са проблемом мина на западном Балкану.

Центар за разминирање представљали су директор Центра, г. Бојан Гламочлија, в.д.помоћника директора, г-ђа Тијана Цветковић и  самостална саветница за планирање, међународну сарадњу и европске интеграције, г-ђа Слађана Кошутић. Делегацију ЕУ су представљали г. Марчело Репичи, руководилац пројекта и г. Герхард Занк, консултант за противминско деловање.

  Састанак са представницима Делегације ЕУ

Делегација ЕУ је покренула мисију за процену ситуације у вези са уклањањем мина на западном Балкану, укључујући тренутне изазове и препреке у вези са тим, анализу утицаја преосталих мина на жртве, њихове породице и погођене заједнице (било да је реч о социјалним, економским или здравственим аспектима) са циљем  представљања закључака и препорука за потенцијалне будуће акције ЕУ и могућност регионалног приступа решавању ових питања.

Директор Центра, г. Гламочлија је представио проблем у вези са минама, али и проблем са којим се Република Србија суочава и по питању чишћења касетне муниције, НУС, уклањања авио бомби, као и по питању подводног НУС.  Указао је на потребе и приоритете наше земље у свим осталим сегментима противминског деловања и  представио рад будућег Центра за обуке за који је Влада Центру за разминирање одобрила буџетска средства.