ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Састанак у Амбасади Републике Француске
20.01.2020.

Састанак у Амбасади Републике Француске

На иницијативу Амбасаде Републике Француске у Београду, 16.01.2020. године, у просторијама Aмбасаде, одржан је састанак на тему опасности од мина, касетне муниције и других неексплодираних убојитих средстава у Републици Србији.

Поред представника Центра за разминирање, на састанку су учествовали представници Делегације Европске уније у Београду, Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), Програма Уједињених нација за развој (UNDP), као и представници француске компаније за копнено и подводно разминирање „Eodex“.

  Састанак у Амбасади Републике Француске

Амбасадор Француске, Њ.Е. г. Жан Луј Фалкони, као домаћин овог скупа, изразио је задовољство што су се на једном месту окупили сви релевантни учесници из ове тематике, како из међународне заједнице, тако и државних институција Републике Србије. Указао је на спремност Француске да помогне Србији у овој области, подсетивши на експертизу коју Француска има у области безбедности. Помоћ би била реализована билатерално, као и кроз подршку Француске програмима које реализују ОЕБС и УНДП.

Директор Центра за разминирање, г. Бојан Гламочлија, захвалио је Амбасади Француске и амбасадору Фалконију што су препознали проблем и активно се укључили у његово решавање. Представио је проблем у вези са минама и  експлозивним остацима рата (ЕОР) у Србији. Том приликом је рекао да је важно што су се по први пут заједно састали релавантни учесници из међународне заједнице са надлежном институцијом у Републици Србији, истакавши да би Србија, услед специфичности и величине проблема, уз помоћ међународне заједнице, много брже и ефикасније решила проблеме са којима се суочава у овој области.

  Састанак у Амбасади Републике Француске    Састанак у Амбасади Републике Француске

Представници компаније „Еоdex“, након свог вишедневног боравка у Србији и обиласка неколико локација на којима се налазе мине и ЕОР, изнели су своје предлоге за будућу сарадњу по питању обука и пројеката разминирања-чишћења.

Представнци Делегације ЕУ у Београду, УНДП-а, као и ОЕБС-а су такође изразили спремност да, у оквиру могућности својих институција, пронађу решења за помоћ Србији у вези са минама и ЕОР.

Договорено је да се састанак у сличном формату организује током јуна ове године, на коме би се представили резултати који су у међувремену постигнути.