ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Посета представника француске компаније „Eodex”
17.01.2020.

Посета представника француске компаније „Eodex”

У периоду 13-17.јануара 2020. године, Центар за разминирање Републике Србије су посетили представници француске компаније „Eodex”, као наставак контаката који су са овом реномираном компанијом за копнено и подводно разминирање остварени током учешћа Центра за разминирање, уз подршку Civipol – Министарство унутрашњих послова Француске, на изложби „Мilipol“ у Паризу, у периоду 18-21.11.2019. године.

 Посета представника француске компаније „Eodex”   Посета представника француске компаније „Eodex”

Током ове вишедневне посете, која је обухватила састанке и обиласке неколико локација на територији Републике Србије које су загађене минама и другим експлозивним остацима рата, разматране су могућности сарадње по питању обука, али и у виду ангажовања ове компаније на пројектима хуманитарног разминирања.

Посета је реализована посредством Амбасаде Републике Француске чији представници су све време били укључени у активности током ове посете у циљу изналажења могућности за финансирање обука и пројеката које би израдио Центар за разминирање, а реализовала компанија „Eodex”.

Центар за разминирање је за представнике компаније „Eodex” првог дана посете организовао обилазак локација у Бујановцу за које се сумња да су загађене групама мина.

Том приликом у просторијама Општине Бујановац одржан је састанак са замеником председника Општине, г. Стојанчом Арсићем, као и са начелником Сектора за ванредне ситауције у ПУ Врање, г. Ведраном Ташковићем.

 Посета представника француске компаније „Eodex”   Посета представника француске компаније „Eodex”

Другог дана организован је обилазак локације у Прахову на којој се налази потопљена немачка ратна флотила из 2.светског рата. Обиласку је претходио састанак у Општини Неготин са председником Општине, г. Владимиром Величковићем.

 Посета представника француске компаније „Eodex”   Посета представника француске компаније „Eodex”

Трећег дана, уз присуство помоћника начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту Сектора за ванредне ситуације, г. Братислава Ранчића, организован је обилазак локације на којој се налази  авио бомба заостала из бомбардовања 1999.године у Волгиној улици у Београду, као и локације у Крагујевцу.

 Посета представника француске компаније „Eodex”   Посета представника француске компаније „Eodex”

Након обиласка локације у Крагујевцу, на којој се налази авио бомба из 1999. године, одржан је састанак у просторијама Града Крагујевца са представницима Града, као и са начелником Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу, г.Зораном Кочовићем, који су указали на значај који би реализација пројекта уклањања ове бомбе имала за град Крагујевац, али и читав регион, с обзиром да присуство ове бомбе спречава наставак изградње обилазнице код Крагујевца и самим тим економски развој овог дела Србије.