ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Пријем у част донатора одржан у Центру за разминирање “
20.12.2019.

Пријем у част донатора одржан у
Центру за разминирање

20. децембра 2019. године, у просторијама Центра за разминирање Републике Србије, одржан је пријем у част земаља донатора САД,  Јапана и Републике Кореје, као и Међународне фондације за јачање безбедности људи ITF, као признање за њихов допринос операцијама хуманитарног разминирања у Републици Србији у 2019. години.

Амбасадор Ентони Ф.Годфри је први амбасадор САД који је посетио Центар за разминирање од оснивања 2003. године, као што је то случај и са амбасадором Јапана Ђунићијем Марујамом, амбасадором Кореје Хјонг-ћан Чеом.

  Пријем у част донатора одржан у Центру за разминирање  “

Међународну фондацију за јачање безбедности људи ITF представљао је директор, амбасадор Томаж Ловренчич.

Присутни су били и представници медија.

Изражена је жеља за наставком успешне сарадње и подршка решавању проблема у вези са минама и експлозивним остацима рата у Републици Србији, у циљу, пре свега, повећања безбедности људи, али и безбедне експлоатације шума, обраде пољопривредног земљишта, бављења сточарством и спровођења значајних инфраструктурних пројеката.

С обзиром на величину и сложеност проблема у вези са  минама и ЕОР, као и недостатак финансијских средстава за решавање тих проблема, помоћ међународних донатора је од великог значаја и Влада Републике Србије и Центар за разминирање то дубоко уважавају.

Овом приликом, директор Центра за разминирање, г. Бојан Гламочлија, уручио је амбасадорима САД, Јапана,Републике Кореје и Међународној фондацији за јачање безбедности људи захвалнице за допринос њихових земаља хуманитарном разминирању у Републици Србији у 2019. години.

Подсећања ради, захваљујући средствима која је Влада Републике Србије издвојила из Буџета за операције хуманитарног разминирања у 2019. години, која, су преко Међународне фондације за јачање безбедности људи ITF, увећана донацијама САД и  Републике Кореје, као и уз донацију Јапана, који по први пут пружа подршку хуманитарном разминирању у Србији, у 2019. години, реализује се 5 пројеката Центра за разминирање – 2 пројекта разминирања мина и 3 пројекта чишћења касетне муниције.

2 пројекта разминирања мина у општини Бујановац, укупне површине 587.800 м2, окончани су, при чему је пронађено и безбедно уништено 20 мина  и 15 НУС. Окончан је и пројекат чишћења касетне муниције са локације „Медошевац“ у Нишу, површине 119.344 м2, при чему су пронађене и безбедно уништене 4 касетне бомбе БЛУ 97, док ће један пројекат чишћења касетне муниције у општини Рашка, површине 190.359 м2, као и један пројекат чишћења касетне муниције у општини Сјеница, површине 94.496 м2, бити реализовани у наредним месецима.