ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Одржана Четврта прегледна конференција Отавске конвенције
04.12.2019.

Одржана Четврта прегледна конференција
Отавске конвенције

  Одржана Четврта прегледна конференција Отавске конвенције

У Oслу, у Норвешкој, у периоду од 25. до 29. новембра 2019. године, одржана је Четврта прегледна конференцијa Конвенције о забрани употребе, складиштења, производње и промета антиперсоналних мина и о њиховом уништавању (Oтавска конвенција). Овим је уједно и обележено 20 година од ступања на снагу ове конвенције.

Прегледна конференција представља стални механизам прегледа и верификације активности на плану спровођења Конвенције о забрани употребе, складиштења, производње и трансфера противпешадијских мина и о њиховом уништавању.

  Одржана Четврта прегледна конференција Отавске конвенције    Одржана Четврта прегледна конференција Отавске конвенције

На предметној конференцији разматрала су се достигнућа  у односу на претходну Прегледну конференцију, која је одржана у Мапуту 2014. године. Такође,  постављене су смернице Конвенције у наредних пет година.

Поред представника држава чланица Отавске конвенције, националних центара за разминирање из земаља у региону и свету и представника најзначајнијих међународних организација за разминирање и помоћ жртвама мина, састанку су присуствовали представник Генералног секретара УН, представник Међународне организације Црвеног крста, представници Европске уније, представници других међународних организација, бројни медији и др.

  Одржана Четврта прегледна конференција Отавске конвенције    Одржана Четврта прегледна конференција Отавске конвенције

Представници Републике Србије – директор Центра за разминирање, г. Бојан Гламочлија и саветница за планирање и међународну сарадњу, г-ђа Слађана Кошутић, присутне на пленарној седници, као и на састанку са Комитетом за имплементацију члана 5, упознали су са активностима Центра за разминирање у Републици Србији и тренутном минском ситуацијом на територији Републике Србије са посебним освртом на проблем новооткривених површина за које се сумња да су загађене групама мина у општини Бујановац. Ради се о локацијама на којима су у последњих неколико месеци избијали пожари, а по речима очевидаца, на више места чуле су се експлозије након пожара, што указује на постојање мински експлозивних средстава на том простору.

И овом приликом истакнута је снажна опредељеност Републике Србије ка испуњењу свих обавеза проистеклих по Отавској конвенцији.