ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Опасност не вреба само од мина
03.10.2019.

Опасност не вреба само од мина

Дана 02.10.2019. године, током обављања својих уобичајених деминерских активности на пројекту за разминирање мина на локацији „Кончуљ – Сингерит“, у општини Бујановац, деминера извођача радова «Стоп минама», Давора Копривицу (1952. год.) из Сарајева, ујела је змија.

Деминер је у време редовне паузе одложио заштитни прслук на земљу, не слутећи каква опасност вреба и ван мински загађеног простора.

  Опасност не вреба само од мина

Наиме, након окончане паузе, припремајући се за повратак у радну стазу, подигао је са земље заштитни прслук и приликом облачења осетио оштар краткотрајан бол. Био је то ујед поскока који се увукао у заштитни прслук док је био одложен на земљи. Давор Копривица,  који се овим послом бави већ 24 године, у првом тренутку је помислио да се ради о убоду на трн на палцу леве руке, међутим с обзиром на оштрину бола и отеклину, убрзо је схватио да се ради о поскоку кога је у једном тренутку и угледао и свесно пустио да оде. До сада је сретао много змија и ниједну није хтео нити да повреди нити да убије, па није хтео ни ову.

Санитетом извођача радова одмах је превезен у болницу у Бујановцу, која је од радилишта удаљена 17 км. Тамо му је указана прва помоћ да би након тога био пребачен у болницу у Врању. Тренутно се налази на одељењу инфектологије где је под лекарским надзором. Опоравак тече по плану и очекује се да ће деминер бити пуштен током наредних дана.

  Опасност не вреба само од мина    Опасност не вреба само од мина

Директор Центра за разминирање, г. Бојан Гламочлија, одмах по сазнању о овом инциденту, посетио је у болници у Врању повређеног деминера, заједно са  г.Алијем Асланијем, начелником Штаба за ванредне ситуације Општине Бујановац. У срдачном разговору они су Давору пожелели брз опоравак и повратак у деминерску радну стазу и наставак «борбе» овога пута са минама.

Центар за разминирање као друштвено одговорна институција наставиће и даље да брине за безбедност деминера који ризикују своје животе да би осигурали безбедност других грађана.

Да се овакви случајеви не би дешавали у будућности, апелујемо на повећану пажњу и предузимање максималних мера безбедности не само деминера, већ и обичних грађана који бораве у природи где се могу сусрести са инсектима и гмизавцима. Потребно је строго водити рачуна о томе где се стаје, седа или спуштају руке, с обзиром да су ноге и руке најчешће места уједа.