ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » ПОСЕТА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ
24.11.2022.

ПОСЕТА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

ПОСЕТА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ПОСЕТА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

У периоду од 16. до 17. новембра 2022. године, Центар за разминирање посетили су представници Стејт департмента Сједињених Америчких Држава.

Представници Стејт департмента, имали су прилику да се упознају са тренутном ситуацијом у Републици Србији у вези са преосталом контаминацијом минама, касетним бомбама и другим експлозивним остацима рата, као и о изазовима и потреби за подршком.

ПОСЕТА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ПОСЕТА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Током посете, представници Стејт департмента, са представницима амбасаде САД у Републици Србији и ИТФ Међународне фондације за јачање безбедности људи, обишли су проширене пословне капацитете Центра за разминирање, односно учионицу са полигоном и тереном, у Гроцкој, где се од 2020 године одржавају међународне ЕOD обуке. Ту су имали прилике да се ближе упознају са радом Центра за разминирање и са постигнутим резултатима од оснивања Центра.

ПОСЕТА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ПОСЕТА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

У организацији Центра за разминирање, током боравка у Србији, представници Стејт департмента и ИТФ, обишли су радилиште на Пројекту за чишћење касетне муниције „Боровац 5“, у општини Бујановац, где су се састали са представницима штаба за ванредне ситуације општине Бујановац, ангажованог извођача радова и мониторске организације. На самом радилишту обављена је демонстрација техника претраге терена загађеног касетном муницијом и присутнима представљен досадашњи напредак на поменутом пројекту.

ПОСЕТА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Такође, обављен је и обилазак преосталих локација, у општини Бујановац, за које се сумња да су загађене групама мина, које су откривене након пожара и експлозија током 2021. године.

Подсећамо, Влада САД је од оснивања Центра један од најзначајнијих донатора, где преко ИТФ пласира своје донације на пољу хуманитарног разминирања у Републици Србији.

Центар за разминирање и Република Србија изражавају велику захвалност САД-у и ITF-у на подршци, будући да се уклањањем експлозивних остатака рата, али и свеобухватним противминским деловањем, доприноси, пре свега, стварању услова за безбедан живот и развој, на територији целе Србије.