ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » ИНТЕРСЕСИОНАЛНИ САСТАНАК ДРЖАВА СТРАНА ОТАВСКЕ КОНВЕНЦИЈЕ
22.06.2022.

ИНТЕРСЕСИОНАЛНИ САСТАНАК ДРЖАВА СТРАНА ОТАВСКЕ КОНВЕНЦИЈЕ

ИНТЕРСЕСИОНАЛНИ САСТАНАК ДРЖАВА СТРАНА ОТАВСКЕ КОНВЕНЦИЈЕ ИНТЕРСЕСИОНАЛНИ САСТАНАК ДРЖАВА СТРАНА ОТАВСКЕ КОНВЕНЦИЈЕ

У периоду од 20. до 22. јуна 2022. године, у Женеви jе одржан интерсесионални (полугодишњи) састанак држава страна Конвенције о забрани употребе, складиштења, производње и промета противпешадијских мина и о њиховом уништавању (Oтавска конвенција).

Делегацију Републике Србије чинили су представници Сталне мисије Републике Србије при УН у Женеви, Центра за разминирање и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

ИНТЕРСЕСИОНАЛНИ САСТАНАК ДРЖАВА СТРАНА ОТАВСКЕ КОНВЕНЦИЈЕ ИНТЕРСЕСИОНАЛНИ САСТАНАК ДРЖАВА СТРАНА ОТАВСКЕ КОНВЕНЦИЈЕ

Поднет је извештај о напретку Републике Србије у испуњавању обавеза према члану 5. Конвенције, са посебним освртом на разминирање мина на југу Србије и образложењем захтева за продужење рока за испуњавање обавеза по члану 5. Конвенције, који је Република Србија затражила у марту ове године, с обзиром да рок који истиче марта 2023. године, Р Србија није у могућности да испуни, првенствено због новоткривених загађених површина за које тек предстоји дефинисање обима загађености, али и недостатка финансијских средстава за реализацију наших пројеката за разминирање.

ИНТЕРСЕСИОНАЛНИ САСТАНАК ДРЖАВА СТРАНА ОТАВСКЕ КОНВЕНЦИЈЕ

Представница Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања поднела је извештај о напорима и изазовима које Република Србија предузима када је у питању помоћ жртвама мина.

Република Србија је и овог пута истакла своју потпуну посвећеност овој конвенцији обавезавши се да оконча разминирање преосталог минираног простора у циљу заштите свог становништва, али и у правцу повећања глобалне људске безбедности и испуњења глобалног циља – свет без мина до 2025. године.