ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Регионална обука за техничко извиђање одржана у Сарајеву
13.09.2021.

Регионална обука за техничко извиђање
одржана у Сарајеву

 Регионална обука за техничко извиђање одржана у Сарајеву

Центар за разминирање Републике Србије учествовао је нa Регионалној обуци за техничко извиђање, која се одржавала од 06. до 10. септембра 2021. године, у Сарајеву, Босна и Херцеговина, у организацији Женевског међународног центра за хуманитарно разминирање (GICHD) и уз партнерство Норвешке народне помоћи (NPA).

 Регионална обука за техничко извиђање одржана у Сарајеву  Регионална обука за техничко извиђање одржана у Сарајеву

Центaр за разминирање представљали су директор Центра за разминирање, г. Бојан Гламочлија и помоћник директора – руководилац сектора за правне послове и оперативну подршку, г-ђа Јелена Крстић.

 Регионална обука за техничко извиђање одржана у Сарајеву

Међу полазницима су били и представници Центра за уклањање мина у БиХ, Хрватског центра за разминирање, Норвешке народне помоћи, глобалне хуманитарне организације „Mines Advisory Group“, предузећа Millennium Team“ д.о.о., Београд и др.

Oбука се одржавала у Глобалном центру за обуку паса Норвешке народне помоћи, где су полазници имали прилику да стекну теоријска знања, али и практична, путем показних вежби и презентација. Између осталог, приказан је нови SMART систем који се развија за употребу паса у разминирању, као и капацитети и начин обуке паса.

Полазницима обуке уручени су међународно признати сертификати којима је потврђена успешна едукација.

Центар за разминирање користи прилику да захвали организаторима - Женевском међународном центру за хуманитарно разминирање и Норвешкој народној помоћи на позиву и омогућавању учешћа представника Центра на обуци коју су изводили еминентни стручњаци из ове области.