ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Обука за нетехничко извиђање одржана у Штансу
30.08.2021.

Обука за нетехничко извиђање одржана
у Штансу

 Обука за нетехничко извиђање одржана у Штансу  Обука за нетехничко извиђање одржана у Штансу

У периоду од 16. до 27. августа 2021. године у Штансу, у Швајцарској, одржана је 70. глобална обука за нетехничко извиђање у оквиру Партнерства за мир, на којој је учествовала и представница Центра за разминирање – помоћник директора – руководилац Сектора за правне послове и оперативну подршку, г-ђа Јелена Крстић.

Обука, коју је у име Швајцарског савезног департмана за одбрану, цивилну заштиту и спорт (DDPS), спроводио Женевски међународни центар за хуманитарно разминирање (GICHD), одржавала се у Центру за обуку швајцарских оружаних снага за иностране мисије (SWISSINT), у Штансу.

 Обука за нетехничко извиђање одржана у Штансу

Међу полазницима су били и представници националних тела за противминско деловање (Колумбија, Република Кореја, Либан, Либија, итд.), Норвешке народне помоћи (NPA), HALO TRUST, UNMAS и др.

 Обука за нетехничко извиђање одржана у Штансу  Обука за нетехничко извиђање одржана у Штансу

Циљ ове обуке био је да обучи полазнике за практично спровођење нетехничког извиђања (NTS) - идентификацију, прикупљање, анализу и евидентирање доказа о загађености – односно, методе која се фокусира на одређивање обимa и природe загађености експлозивним остацима рата у постконфликтним земљама. То је кључни елеменат процеса ослобађања сумњивог земљишта и предаје на коришћење заједницама погођеним сукобом. Побољшавањем квалитета нетехничког извиђања, оперативна средства се могу алоцирати са повећаном прецизношћу, тако да се земља може учинити безбедном од експлозивних средстава брже и са мање ресурса.

Током обуке, полазници су стекли вештине потребне за ефикасно нетехничко извиђање и тестирали нове методологије, технологије и апликације.

Полазницима обуке уручени су међународно признати сертификати којима је потврђена успешна едукација.

Центар за разминирање користи прилику да захвали организаторима и Женевском међународном центру за хуманитарно разминирање на позиву и омогућавању учешћа представника Центра на обуци коју су изводили еминентни стручњаци из ове области.