ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Завршна контрола квалитета радова на пројекту „Сјеница - Вапа“
04.06.2021.

Завршна контрола квалитета радова на
пројекту „Сјеница - Вапа“

 Завршна контрола квалитета радова на пројекту „Сјеница - Вапа“

Завршном контролом квалитета очишћене површине на Пројекту за разминирање-чишћење касетне муниције са локације „Сјеница – Вапа“, површине 338.416 м2, општина Сјеница, обављене 3.јуна 2021. године, при чему нису утврђене критичне грешке одређене овим пројектом, стекли су се услови за завршетак радова на терену.

 Завршна контрола квалитета радова на пројекту „Сјеница - Вапа“  Завршна контрола квалитета радова на пројекту „Сјеница - Вапа“

Реализација наведеног пројекта финансирана је средствима из донације САД преко Међународне фондације за јачање безбедности (ITF).

Радове је изводила НВО “IN Demining“, Пале, Република Српска - БиХ, док је мониторска органзација, која је ангажована од стране донатора и ITF-a, било предузеће „Експлоринг“, Мостар, БиХ.

Током реализације пројекта, пронађено је 26 комада касетне муниције BLU 97A/B.

Реализацијом овог пројекта отклонила се опасност коју је касетна муниција представљала за људе и животну средину. Истовремено, омогућава се безбедно и оптимално коришћење земљишта битног за локално становништво, које је оријентисано на земљорадњу и сточарство.