ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Посета аеродромима „Морава“ и „Поникве“
19.03.2021.

Посета аеродромима „Морава“ и „Поникве“

  Посета аеродромима „Морава“ и „Поникве“

18.03.2021. године, представници Центра за разминирање састали су се у просторијама Аеродрома Србије д.о.о. у Краљеву са директором г.Михајлом Здравковићем и представницима Војске Србије везано за израду будућег пројекта чишћења експлозивних остатака рата (ЕОР) заосталих из бомбардовања 1999. године.

С обзиром да се капацитети цивилног аеродрома „Морава“ код Краљева проширују, а имајући у виду да је подручје војног аеродрома „Лађевци“ код Краљева током бомбардовања 1999. године у више наврата гађано касетном муницијом и другим пројектилима великог калибра, Центар за разминирање ће у складу са својим надлежностима предузети одговарајуће радње.

  Посета аеродромима „Морава“ и „Поникве“    Посета аеродромима „Морава“ и „Поникве“

19.03.2021. године, представници Центра састали су се у просторијама Града Ужице са градоначелницом Града Ужице, др Јеленом Раковић Радивојевић и директором Аеродрома Србије д.о.о., г. Михајлом Здравковићем, у вези са стварањем могућности за безбедни инфраструктурни развој аеродрома „Поникве“. Бивши војни аеродром „Поникве“ је 1999. године више пута гађан авионским бомбама - ракетама и другим пројектилима велике масе, те је за стављање аеродрома „Поникве“ у комерцијалне сврхе, неопходно терен очистити од ЕОР.

  Посета аеродромима „Морава“ и „Поникве“    Посета аеродромима „Морава“ и „Поникве“

Реализацијом пројеката чишћења ЕОР даће се пуни допринос безбедности ваздушног саобраћаја и даљем развоју цивилног аеродрома у Краљеву и Ужицу, који имају изузетан туристички потенцијал и привредну активност, пре свега, у великим туристичким центрима који гравитирају овим аеродромима (Врњачка Бања, ски центар Копаоник, планина Златибор итд.).

Видети линк у наставку: https://uzice.rs/vlada-republike-srbije-ulaze-300-miliona-dinara-u-aerodrom-ponikve/