ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Завршетак чишћења касетне муниције на Копаонику
02.03.2021.

Завршетак чишћења касетне муниције
на Копаонику

  Завршетак чишћења касетне муниције на Копаонику    Завршетак чишћења касетне муниције на Копаонику

Прве операције чишћење локација загађених касетном муницијом на планини Копаоник започеле су априла 2005. године. Закључно са 2020. годином, реализовано је 10 пројеката за чишћење касетне муниције, односно очишћена је у складу са Међународним стандардима за противминско деловање (IMAS) и предата на безбедну цивилну употребу површина од 2.368.834 м2.

Пројекте је израдио Центар за разминирање, док је реализација радова на терену финансирана, преко ITF Међународне фондације за јачање безбедности људи, из донација Владе САД, као и донације Владе Републике Србије.

Пронађено је и безбедно уништено 117 комада касетне муниције, као и 4 мине и 154 комада неексплодираних убојитих средстава.

Према расположивим информацијама, више нема површина за које се сумња да су загађене касетном муницијом.

  Завршетак чишћења касетне муниције на Копаонику

Чишћењем неексплодиранe касетне муниције са овог простора отклонила се опасност коју је она представљала за људе и животну средину, створени су услови за реконструкцију Спортско – рекреативног центра «Копаоник», изградњу хотелских објеката, путева, као и скијалишта и нових савремених жичара.

Све то допринело је повећању безбедности свих посетилаца Националног парка Копаоник, као највећег туристичког центра за зимске спортове у Србији.

Центар за разминирање овим путем захваљује Влади САД, Влади Србије, као и ITF-у који су међу првима препознали значај уклањања неексплодиране касетне муниције са овог простора и обезбедили финансијску подршку за реализацију пројеката чишћења касетне муниције.

  Завршетак чишћења касетне муниције на Копаонику    Завршетак чишћења касетне муниције на Копаонику

Такође, захваљујемо деминерским организацијама и деминерима који су учествовали у реализацији радова на терену и чији је допринос од непроцењивог значаја, посебно када се узму у обзир тежина и специфичност услова за рад – велика загађеност касетном муницијом, неприступачност терена, неповољни климатски услови.

Овом приликом указујемо да је и Дирекција за урбанизам и изградњу у општини Рашка 2009. године финансирала чишћење касетне муниције на једној локацији на Копаонику, док је Контрола летења Србије и Црне Горе “СМАТСА” д.о.о. 2016. године такође финансирала чишћење касетне муниције на једној локацији. Пројекте је израдио Центар за разминирање, који је пратио реализацију и вршио контролу квалитета изведених радова. Овом приликом захваљујемо и на њиховој подршци.

У наставку су линкови ка објавама ITF-a овим поводом.

ITF website

Facebook

Twitter

LinkedIn