ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Посета представника Женевског центра
25.11.2020.

Посета представника Женевског центра

  Посета представника Женевског центра    Посета представника Женевског центра

У периоду од 23-25.11.2020. године, Центар за разминирање посетили су представници Женевског међународног центра за хуманитарно разминирање (GICHD), Роберт Фридел – саветник за оперативну ефикасност и безбедност и Армен Харутјанјан – саветник за оперативну ефикасност, како би се упознали са тренутним стањем у вези са стандардима из области противминског деловања и изазовима у Републици Србији у циљу предузимања корака за могућу будућу подршку и сарадњу.

Представници Женевског центра имали су прилику да се упознају и са проблемом у вези са преосталим минама и ЕОР на територији Републике Србије, као и са резидуалном контаминацијом и дугорочним управљањем ризиком.

  Посета представника Женевског центра    Посета представника Женевског центра

Током боравка, обишли су и проширене пословне капацитете, односно наставне просторије са полигоном и тереном за обуку пиротехничара, у оквиру Центра за разминирање, у Гроцкој, где је недавно, по први пут у Републици Србији, у организацији Центра за разминирање, спроведена обука за уклањање експлозивних средстава – ниво 1 (ЕOD-Level 1), у потпуности у складу са Међународним стандардима за противминско деловање (IMAS).

Закључено је да би Женевски центар могао пружити подршку Центру по питању развоја националних стандарда за противминско деловање, обука, управљања информацијама, као и јачања регионалне сарадње.