ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Oдржан 18.састанак држава страна Oтавске конвенције
23.11.2020.

Oдржан 18.састанак држава страна
Oтавске конвенције

  Oдржан 18.састанак држава страна Oтавске конвенције

У периоду од 16. до 20. новембра 2020. године, у Женеви, одржан је 18. састанак држава страна Конвенције о забрани употребе, складиштења, производње и промета противпешадијских мина и о њиховом уништавању (Oтавска конвенција).

Због ситуације у вези са пандемијом COVID-19, састанак је одржан у виртуелном формату.

18. састанак држава страна, којим је председавao Судан, формални је састанак 164 државе потписнице Конвенције из 1997. године о забрани употребе, залиха, производње и промета противпешадијских мина и њиховом уништавању.

  Oдржан 18.састанак држава страна Oтавске конвенције

Овај састанак је био прва прилика за државе стране да процене напредак у постизању циљева Акционог плана из Осла усвојеног на Четвртој прегледној конференцији 2019. године. У том смислу, на 18.састанку извршен је преглед тренутног статуса примене Конвенције и успостављена основа за спровођење Акционог плана из Осла у годинама које долазе.

Током иступања Републике Србије, истакнута је снажна опредељеност ка испуњењу свих обавеза проистеклих по Отавској конвенцији. У оквиру подношења изјава у вези са имплементацијом Члана 5., представник Србије указао је на тренутну минску ситуацију на територији Србије, постигнуте резултате, као и изазове, посебно се осврнувши на проблем новооткривених површина за које се сумња да су загађене групама мина у општини Бујановац.