ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » УВОЂЕЊЕ ПРЕГА НА ПРОЈЕКТУ „КОНЧУЉ-СИНГЕРИТ 1“
05.11.2020.

УВОЂЕЊЕ ПРЕГА НА ПРОЈЕКТУ „КОНЧУЉ-СИНГЕРИТ 1“

У периоду 03-04.11.2020. године, представници Центра за разминирање обавили су увођење у посао специјално обучених деминерских паса и њиховог водича на пројекту за разминирање мина на локацији „Кончуљ – Сингерит 1“, у општини Бујановац.

Након обиласка терена у присуству мониторске организације – „Тротил“ д.о.о. Сарајево, БиХ, представници Центра за разминирање утврдили су да је метода прегирања могућа на делу пројекта на коме вегетација и конфигурација терена то и дозвољавају.

Извођач радова Н.В.О. „IN Demining“, Пале, Република Српска, БиХ, за потребе овог пројекта користи 1 прегу, у чијем саставу су један водич паса и два деминерска пса.

Деминерски пас заједно са водичем може претражити већу површину за краће време, за разлику од деминера са детектором, при чему не угрожавају прецизност и тачност рада.

Пси су обучени да њухом открију експлозив (мина, НУС) и понашањем видљиво индикују загађену површину претраживањем припремљене површине, односно бокса за прегирање ширине 10 и дужине 25 м. Уколико нема индикација или је након индикација површина очишћена мануелном методом, површина се сматра очишћеном.