ћир    lat    eng    рус     A A A     Штампај    Rss
МЕНИ
Насловна » Завршено разминирање НУС на још једној локацији у Ћуприји
04.03.2019.

Завршено разминирање НУС на још једној локацији у Ћуприји

Реализација пројекта за разминирање на локацији „Ћуприја -2“, општина Ћуприја, окончана је 27.02.2019. године.

На овом пројекту који је израдио Центар за разминирање, који је и контролисао квалитет изведених радова, разминирање је обавила руска државна агенција „Емерком“, односно њена специјализована организација „Емерком димајнинг“, која већ десету годину обавља разминирање у близини војног магацина у Параћину, у коме је, 19.10.2006. године, дошло до пожара и експлозије.

 Завршено разминирање НУС на још једној локацији у Ћуприји

Површина овог пројекта износила је 606.000 м2, при чему је пронађено и безбедно уништено више од 116 комада неексплодираних убојитих средстава (НУС).

Реализацијом овог пројекта отклонила се опасност коју НУС представља за људе и животну средину, допринело се повећању безбедности становника и стварању могућности за безбедно коришћење земљишта, као и експлоатацију шуме.

Пројекат је финансиран средствима Владе Руске Федерације, у оквиру помоћи Републици Србији у разминирању територија и објеката.

Руска Федерација од 2008. године пружа помоћ Р Србији у области хуманитарног разминирања. Закључно са фебруаром 2019. године, поред 12 пројеката разминирања НУС у Параћину и Ћуприји, реализована су и 4 пројекта чишћења касетне муниције у Нишу. 

Укупно је очишћено 6.727.439 м2 и уклоњено 13.276 разних врста НУС.